"Булгартрансгаз" и Електроенергийния системен оператор да влязат в забранителния списък за приватизация, предлага енергийният министър

Отпаднало е от плана за възстановяване скандалното искане за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г., с базова за сравнение 2019 г. Това щеше да спре предсрочно въглищни централи 

Промени в 32 инвестиции и в 14 реформи по плана за възстановяване и внасяне на RePowerEU  до 30 септември в Брюксел,  може да  отвори финансирането. Това заявиха вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и енергийният министър Владимир Малинов в пленарната зала на Народното събрание.

Те запознаха депутатите с измененията в плана, тъй като настояват и промени в три решения на парламента, свързани с Маришкия басейн и с преструктурирането на преносните оператори.

Малинов заяви, че след сериозни преговори с ЕК се е стигнало до предложението "Булгартрансгаз" и Електроенергийния системен оператор да излязат от БЕХ и да влязат в нов холдинг към енергийното министерство. Брюксел е бил категоричен, че не приема оставането им в Българския енергиен холдинг.

Дебатът  се фокусира върху възможностите на БЕХ да предоговори облигационните заеми и особено този от 1,2 млрд. евро, заради излизането на преносните оператори. Опцията е да се погаси с пари от държавния бюджет, част от плащанията по облигациите да бъдат поети от преносните оператори в новия холдинг. Малинов заяви, че е добре, че операторите на преносните мрежи остават в сектора на енергетиката. Той предложи двете дружества да бъдат включени в забранителния списък за приватизация. Няма да закриваме или да приватизираме, поясни още Малинов.

Нямате мандат да преговаряте за това, заяви Драгомир Стойнев от БСП и че това прехвърляне на операторите в нов холдинг ще доведе до съсипване на Българския енергиен холдинг. Министър Малинов ми отговори, че затова ги запознават със ситуацията и искат мандат за окончателните преговори.

Парите по RePowerEU са 479 млн. евро, или над 900 млн. лв. в енергетиката ни зависят от прехвърлянето на преносните оператори в нов холдинг, поясни още министърът. 

От предоговарянията на плана се отварят над 500 млн. лв. за зеления преход във въглищните региони на Стара Загора, Кюстендил и Перник.  Те са за рекултивация на нарушените терени, за да може върху тях да се развие друга икономически дейности. Енергийният министър заяви, че с 400 млн. от плана за справедлив преход стават сериозно число. Предвижда се създаване на държавна компания, която да управлява и контролира харченето на тези пари в трите региона.

При протестите на миньорите и енергетиците през миналата година те бяха против създаването на такова дружество, припомниха депутати

Министърът съобщи и технически промени в плана. Едната е удължаване с една година на вложенията за улично осветление, срокът се мести към началото на 2026 г. 

Отпаднало е записаното в плана за възстановяване скандално намаляване с 40% на емисиите на база 2019 г. и то до 2025 г., което означаваше почти спиране на въглищните централи. Малинов заяви, че отпадат и въглеродните емисии за всяка инсталация и обшият праг е 10,98 млн. т, няма и принудителни административни мерки или финансови санкции при недостигането им.

Някои проекти се прехвърлят към RePowerEU. В него отива пилотния проект за комбинирано производство на енергия от геотермални източници, Там отиват и неусвоени 50 млн. евро от инвестицията във ВЕИ и батерии за домакинствата.

Пилотният проект за зелен водород, който е за 32 млн. евро, както и пилотните сондажи за геотермална енергия можели да се финансират от модернизационния фонд, така ще има хоризонт за осъществяването им до 2030 г. 

Депутати коментираха поскъпването на тока на борсата. Министърът заяви, че причините са това са обсъждани в парламента. Той се спря на евентуалният дефицит на ток в Украйна, който при една нормална зима  щял да бъде 4,6 гигаватчаса на час, частично той би могъл да бъде компенсиран от българската енергетика, което пък ще позволи на въглищните централи да работят.
Предстоят ни тежки три месеца, за да постигнем окончателната договореност, но ни трябва вашия мандат, заяви енергийният министър.