Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA) иска от Европейската комисия да отложи новите и по-строги разпоредби за емисиите на CO2, определени за 2025 г. От следващата година всички производители ще трябва да произвеждат автомобили, които отделят максимум 95 грама CO2 на километър.

Повечето европейски производители не са готови да изпълнят тези нови цели, което може да доведе до много големи глоби, които се измерват в милиарди евро, или дори може да доведе до намаляване на производството на автомобили с няколко милиона бройки. ACEA иска от Европейската комисия да отложи новите цели за емисиите до 2027 г.  Понастоящем лимитът на емисиите на CO2 е определен на 106,6 гр./км.

ACEA твърди, че новите нови и по-строги разпоредби ще принудят производителите да спрат или намалят производството на около два милиона коли или да платят глоби до 13 милиарда евро за леки автомобили и три милиарда евро за леки търговски превозни средства.

"ЕС е в криза, причинена от ниското потребителско търсене на електрически превозни средства и нелоялната конкуренция от производителите от азиатските страни, което означава, че индустрията на ЕС няма да може да изпълни тези цели за намаляване", се казва в официално изявление на ACEA.

Асоциацията добавя, че "индустрията на ЕС няма да има друг избор, освен да намали значително производството, което застрашава милиони работни места, вреди на потребителите и влияе негативно върху конкурентоспособността и икономическата сигурност".