Китайската лунна мисия „Чанъ-6" успешно постигна историческия подвиг за събиране на проби от обратната страна на Луната, връщайки близо 2 килограма ценен материал. Това бележи първия път в човешката история, когато са получени изследователски проби от обратната страна на Луната, съобщават CGTN и Радио Китай.

Пробите бяха запечатани в специално проектирани, херметически затворени контейнери и бяха транспортирани обратно на Земята. Сега, почти три месеца по-късно, тези ценни извънземни материали са разпечатани.

Репортер от Китайската медийна група получи изключителен достъп до лабораторията за лунни проби в Националната астрономическа обсерватория на Китайската академия на науките.

В лабораторията пробите са разделени в 10 стъклени бурканчета, всяко от което е около 150 грама. В сравнение с лунните проби от „Чанъ-5", цветът на пробите от „Чанъ-6" изглежда малко по-светъл, поради различния минерален състав.

Китайски изследователи са открили ключови разлики между лунните проби, събрани от мисията „Чанъ-6" и тези от „Чанъ-5". Пробите от почвата на обратната страна на Луната имат по-ниска плътност, което показва по-порест и рехав състав. Съдържанието на плагиоклаз в пробите от „Чанъ-6" е значително по-високо от това на пробите от „Чанъ-5", а тяхното съдържание на оливин е значително по-ниско.

Статия за новите открития на китайските учени е публикувана в списанието National Science Review.