Италиански съд запорира активите на президента на Ferrari и шефа на Stellantis. На Джон Елкан са конфискувани активи на стойност близо 75 милиона евро. Предметът на спора е куриозен, защото италианската прокуратура трябва да разбере дали бабата на Елкан е живяла в страната! Отговорът зависи от изчисляването на данъците върху имущество на стойност 800 милиона евро - в Италия наследеното имущество се облага с данък, но в Швейцария не.

Джон Елкан оглавява автомобилния гигант Stellantis, контролиращ акционер във Ferrari и председател на борда на директорите на италианската компания. Прокуратурата в Торино твърди, че влиятелният топ мениджър не е платил данъци върху получено през 2019 г. наследство. Размерът на исковете не се уточнява, но по делото са конфискувани активи на стойност 75 милиона евро.

Според разследващите бабата на Елкан, г-жа Марела Карачиоло, живее в Италия от 2010 г. Адвокатите на шефа на Ferrari и Stellantis настояват, че съпругата на покойния шеф на Fiat Джани Аниели е живяла в Швейцария, така че случаят не трябва да представлява интерес за италианските власти. 

Процесът се свежда до това колко време е прекарала г-жа Марела Карачиоло в Италия. Ако се окаже, че жената е останала в страната повече от 183 дни, тогава твърденията на властите ще са основателни и бабата може да се счита за жител на тази страна.