Повишената конкуренция на железопътния пазар в ЕС е довела до значително намаляване на цените на билетите за пътниците и на разходите за превоз на товари. Това сочат данните от проучване, представено днес от Европейската комисия и цитирано от БТА.

Отчита се, че конкуренцията е довела до спад на цените в Италия с 31 на сто, а в Австрия е била увеличена честотата на услугите с 41 на сто. В държавите в ЕС, където бюджетът подкрепя железопътните дружества за предоставяне на основни услуги, се наблюдава увеличаване на честотата на влаковете и е даден пример с Франция, където ръстът е от 110 процента по някои линии.

При товарните железопътни превози конкуренцията води до намаляване на цените и оперативните разходи, и повишение на търсенето, особено при интермодалните превози, както сочат данните за Германия, допълва ЕК.

Според доклада развитието на инфраструктурата е от съществено значение за подобряване на оперативната съвместимост, а при издаването на билети е важно всички оператори да имат достъп до системите за продажба. Трябва да се осигури равен достъп до инфраструктурата, за може всички оператори да работят при еднакви условия, се допълва в текста.

Комисията припомня, че през юли избра 134 проекта за транспортна инфраструктура, които да получат над 7 милиарда евро от бюджета на ЕС. Общо 81 на сто (над 5,7 милиарда евро) от тези инвестиции са предназначени за железопътни проекти.