Столичната община ни принуждава да мислим за винетки на Околовръстното. Споровете ни се задълбочават, но АПИ, както винаги досега, е готова на диалог и очакваме партньорско отношение. Това каза пред „24 часа" шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Йордан Вълчев.

По-рано през деня АПИ съобщи, че може да бъде принудена да въведе винетки за околовръстното, защото общината бави споразумението на съвместната експлоатация на този път, а и споровете кой да направи ремонта на надлеза при детелината за кв. „Бояна" продължават. От Столичната община засега коментират само, че са се запознали с предупреждението.

Споровете се оказват с двегодишна давност, обясни инж. Вълчев. Столичната община не е платила на АПИ вноска от около 1,5 млн. лв. за поддръжката на околовръстното за миналата година, нито за тази и към края на 2024 г. ще дължи около 3 млн. лева.

Това са пари, които общината плаща още от времето когато бяха въведени винетките. По принцип околовръстното плюс северната скоростна тангента, но без северната дъга на околовръстното са част от републиканската пътна мрежа, докато всички локални платна са общински.

С решение на Министерския съвет отпреди 5 години обаче винетките за този път както и за околовръстните пътища на Пловдив, Бургас и още няколко големи градове бяха премахнати, като същото решение задължава съответните общини да плащат всяка година на АПИ за аварийната поддръжка и зимното чистене на снега. Цената се определя на километър и според инж. Вълчев задължението на Столичната община е калкулирано за около 1,5 млн. лв. на година.

Не е такъв случаят обаче с южната дъга на околовръстното, където е обратното, защото тя е върху урбанизирана територия – там АПИ плаща на общината, за да поддържа този участък.

Този спор обаче се преплита със спора за надлеза за „Бояна". Той е в много лошо състояние и трябва да се ремонтира, но според кадастъра половината от съоръжението попада върху общинска земя, а другата половина – върху държавна.

„Кадастралните грешки се поправят много бавно и ние поискахме от общината да подпишем споразумителен протокол преди няколко месеца, за да можем да започнем ремонта. Вместо това те ни изпратиха наскоро заповед да извършим ремонта, която ние обжалвахме в съда, защото не мога да ремонтирам нещо, което е върху общинска земя", обясни инж. Вълчев.

Той успокои, че тези спорове няма да се отразят върху поддържането на околовръстното – щяло да има зимно чистене на снега и аварийна поддръжка. Но според него Столичната община постъпва необмислено и това нагнетява напрежението.

Южната дъга на околовръстното на София. Снимка: АПИ
Южната дъга на околовръстното на София. Снимка: АПИ