Италия работи върху план за отмяна на решението на Европа да спре от 2035-а продажбите на нови бензиновите и дизеловите автомобили. В следващите дни ще бъде представено официално предложение за ревизия на плана на Европейския съюз.

Италианският министър на индустрията Адолфо Урсо даде да се разбере, че е жизненоважно да се промени пътната карта на Брюксел, за да се гарантира оцеляването на автомобилите с конвенционални двигатели след 2035 г.

"Вярваме, че е абсолютно необходимо да се промени посоката на индустриалната политика на ЕС. Автомобилният сектор е този, където промяната е най-необходима във връзка със Зелената сделка", каза Урсо.

Италия е част от група страни от ЕС, които се противопоставят на така наречената Зелена сделка на блока, ръководена от Европейската комисия. План, който трябва да се справи с изменението на климата и да се бори със замърсяването. Пактът направи множество предложения, мерки и действия, като изоставяне на автомобили с двигатели с вътрешно горене и преминаване към електрическа мобилност.

Миналата седмица италианският премиер Мелони описа забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене като "саморазрушителна", като каза, че причинява твърде много щети на европейската автомобилна индустрия.