Китайският електрически кросоувър Geely EX5 бе представен на изложението Automechanika във Франкфурт, привличайки интереса както на автомобилните специалисти, така и на шофьорите. С начална цена от само 14 500 евро в Китай, моделът се явява пряк конкурент на коли като Tesla Model Y или Renault Scеnic E-Tech. Цената на китайския SUV в Европа обаче ще е поне двойна, заради митата и системите за безопасност, с която трябва да се продава на Стария континент.

Това, което отличава Geely EX5 от неговите конкуренти, е неговата батерия, наречена Aegis Short Blade Battery. Тя ще може да издържа до 50 години или 1 милион километра пробег. Батерията тип LFP (литиево-желязо-фосфат) има енергийна плътност от 192 Wh/kg , което й позволява да предлага пробег от 380 до 450 км в зависимост от версията. За сравнение, някои конкурентни модели също предлагат тази степен на автономност за подобни автомобили (Tesla Model Y, Peugeot e-3008), но не и с такава "доживотна" гаранция.

Geely EX5 вече е добре установен в Китай, където се предлага в няколко версии. В Европа марката планира да се фокусира върху модели от висок клас, оборудвани с батерии, предлагащи най-добра производителност. Очаква се продажбите да стартират първо в Норвегия, а след това да се разширят към други европейски пазари.