Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди, каза министърът на туризма Евтим Милошев в предаването на Би Ти Ви „Защо, господин министър?".

Големият въпрос в момента е липсата на кадри. Ние имаме над 130 средни училища, които подготвят кадри за този отрасъл. Но имаме проблеми и с инфраструктурата, и с визовия режим. Потенциалът на българския туризъм е огромен, каза Милошев.

Още със сметките за ток за октомври небитовите потребители ще получат компенсации за скъпия ток, включително и хотелите и ресторантите, които са засегнати от поскъпването на тока за небитови клиенти от 1 юли нататък.

Милошев напомни, че евентуалното запазване на 9-процентната ставка по ДДС и за догодина, е въпрос на законодателна инициатива, независимо че финансовият министър Людмила Петкова настоява диференцираната ставка за туризма и спортните съоръжения да не продължава и през 2025 г.
Към момента приходите от експлоатацията на инфраструктурата в големите курорти не постъпва в дружествата, които притежават тази инфраструктура. Промените в Закона за туризма, които оправят този проблем, бе приет на първо четене от парламента преди десетина дни, но по-нататък следващият парламент ще има думата по това. Това каза Милошев и заяви, че проблемът на дружествата като „Слънчев бряг" АД се състои именно в това, че има разходи за инфраструктурата, но печалбата от това отива в местната община.