Toyota инвестира 500 милиона долара в стартъп, който възнамерява да произвежда летящи таксита и да започне реални търговски полети още през следващата година. Компанията Joby Aviation е базирана в Калифорния и е основана през 2020 г. Инвеститорите, включително 500 милиона от Toyota, са вложили общо 894 милиона долара досега. Joby Aviation ще получи парите от Toyota на две вноски. Първата ще пристигне до края на годината, а останалите през 2025 г.

Joby Aviation разкри през август, че е изпълнила четири от петте стъпки, необходими за получаване на сертификат, и обяви, че се надява да стартира първата си услуга за търговски полети в Дубай в края на 2025 г. Преди това да се случи, екипът на компанията трябва да направи много тестови полети.

Въздушното такси Joby трябва да бъде електрически търговски самолет за четирима пътници с пилот, способен да измине до 240 км с едно зареждане и да развива максимална скорост на полета от 320 км/ч. Товароносимостта му е около 500 килограма. Проектиран е за вертикално излитане и кацане като хеликоптер, докато по време на хоризонтален круиз лети като самолет с неподвижно крило благодарение на ротационните си двигатели с витла. Летящото такси е почти безшумно по време на полет, не произвежда вредни емисии и се твърди, че е 100 пъти по-тих от хеликоптер по време на излитане и кацане.