Зимните почивки тази година са минимум с 11% по-скъпи от миналата заради премахването на 9-процентното ДДС

Новогодишното шампанско да гръмне във Велинград или из Оманския залив? И къде ще е изгодната зимна почивка?

Българи вече са резервирали в един от хотелите на спа столицата ни Велинград президентския апартамент за 11 500 лева . Това е и най-скъпата оферта за посрещане на 2025 г., пусната досега. Тя е за всички услуги през 4-те празнични дни и е за шестимата, наели хотелското бижу на Велинград.

Ценовото сравнение между българския спа курорт и екзотичните круизи с кораби показва, че 10 дни из Оманския залив струват 4864 лева, но за един човек.

Извън тези две атрактивни празнични дестинации зимната почивка на българите като цяло ще е с 11% по-скъпа, след като парламентът реши да не удължава действието на 9-процентната ставка по ДДС за туристическите услуги и за спортните съоръжения.

Преференцията отпадна в края на юни и въпреки очакванията на туристическия бранш депутатите да гласуват удължаването ѝ с поне още 1 година те оставиха това решение за следващия парламент.

Затова и за посрещането на Нова година, а и за зимната почивка като цяло семействата

трябва да планират по-сериозен бюджет

Извън смайващата оферта за президентския апартамент във Велинград средните цени там не са чак толкова високи. Но все пак наемането дори на по-малък апартамент рядко е под 5 хиляди лева.

4-звездните хотели в Банско, много от които също имат луксозни спа центрове, посрещат гости за коледните и новогодишните празници срещу далеч по-ниски суми.

Четиридневен пакет с всичко в цената и с артистична програма например струва между 1000 и 1900 лева за двойна стая и може да стигне до 2500, максимум 3000 лева за апартамент, който е за четирима гости.

При 5-звездните хотели цената на пакети със същата продължителност е с около 30% по-висока, или най-много 4000 лв.

В Сандански цените не са по-различни, но за разлика от Банско там има и доста хотели с 3 и 4 звезди и това създава илюзията, че цените са по-ниски. Но и в Сандански, както и в Мелник, Петрич, Разлог, Катарино и на много други места в този край е изключено да се намери каквато и да е оферта под 1000-1200 лева на човек за пакет за 3-4 дни. По принцип около празниците хотелите избягват да продават отделни нощувки, но когато ги има в ценоразписа, точно за този период те струват над 800-900 лева.

Пампорово и Чепеларе по принцип са малко по-евтини за посрещането на Нова година, но при офертите за тях трябва да се внимава как точно са обявени. Повечето хотели и вили там дават цени на нощувка със закуска, обяд и вечеря за периода от 23 декември до 3 или 4 януари, като тази цена варира от 200 докъм 480-500 лева според категорията. Но това са специални оферти и тази цена важи

само ако се купят наведнъж поне 3 нощувки

Най-големите морски курорти традиционно отварят специално за 8 декември, за Коледа и за Нова година отделни свои хотели.

Цените на 3-дневен коледен или новогодишен пакет там е приблизително колкото средната цена в Пампорово, Боровец или Сандански, но това не важи за хотелите флагмани на курортите. Например в най-големите и известни хотели на Свети Константин и Елена, Слънчев ден, Златни пясъци или Слънчев бряг новогодишните пакети, за които навсякъде са поканени известни певци и артисти, няма предложение под 1000 лв.

Големите апартаменти и там често струват по 3-4 хиляди лева и дори повече, но пък те събират 4-ма и дори по 6-има гости и в тази цена влиза всичко – спа услуги, празнична вечеря, закуски, обеди и вечери.

Ако за хотелското настаняване и храненето поскъпването все още предстои, за ски пистите то вече е налице, макар да не е с очакваните 11 процента, а доста по-ниско.

В неделя “Банско ски” обяви официално цените за предстоящия сезон.

Ски картата за сезона след 1 декември вече ще струва 1700 лв., ако се купи до 30 ноември.

Ако се закупи по-късно, тя вече ще струва 1900 лв. за възрастни и 1800 лева за студенти и пенсионери.

Еднодневната карта, чиято цена още не е обявена, вероятно

ще премине психологическата граница от 100 лева

Миналата зима струваше 96 лв.

В Пампорово положението е същото - дневната ски карта, която миналата зима струваше 75 лв. за възрастни и 45 лв. за деца, вече е 82 лв. за възрастен и 49 лв. за деца.

Дори така цените за ползването на тези съоръжения в България все още са с приблизително 30% по-евтини от тези в най-развитите ски курорти в Австрия, Швейцария и Германия.

Но трябва да се има предвид, че в Банско примерно общата дължина на пистите е 60 километра и това е причината за огромните опашки пред лифта и влековете.

С премахването на 9-процентната ставка по ДДС за ползване на спортни съоръжения картите в нашите ски курорти вече стават неконкурентоспособни, каза пред “24 часа” служебният министър на туризма Евтим Милошев.

На среща с ръководствата на зимни курорти миналата седмица са правили сравнения с данъчното облагане на тези дейности в Швейцария, Италия, Франция и Германия и е станало ясно, че няма как да се конкурираме с тези цени.

Освен това в българските ски курорти има страшно големи проблеми с паркирането в разгара на сезона.Оказало се, че половината от неданъчните приходи на общините Смолян и Чепеларе, на чиято територия е Пампорово, идват от поставянето на скоби на неправилно паркирани автомобили.

При новогодишните тържества в хотелите гостите обикновено  се настаняват на  големи кръгли маси. 
СНИМКА: “24 ЧАСА”
При новогодишните тържества в хотелите гостите обикновено се настаняват на големи кръгли маси. СНИМКА: “24 ЧАСА”