Министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов проведе среща с представители на японска бизнес делегация, която е на официална визита у нас. На нея стана ясно, че представителите на японските компании проявяват интерес за инвестиции в областта на филмопроизводството, IT индустрията, хранително-вкусовата промишленост и туризма. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката и индустрията.

„Посещението е доказателство за интереса на японския бизнес към България за увеличаване на инвестициите и към повишаване на двустранния стокообмен", заяви министър Николов. Той определи визитата като ключова за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави. „Япония е наш важен партньор в региона на Източна Азия, с когото вече 115 години България гради успешни дипломатически отношения, като през последните години отчитаме активно развитие на двустранния диалог", каза още икономическият министър.

В състава на делегацията влизат японски фирми в областта на хранително-вкусовата промишленост, транспорта, строителството, киноиндустрията, туризма и други. Член на делегацията е и г-н Калоян Махлянов , бившият сумист Котоошу, който има изключителен принос в японо-българските двустранни отношения.

Д-р Петко Николов запозна представителите на японския бизнес с инвестиционния климат и търговския потенциал. „Разчитаме на присъствието на компании от Япония и на инвестиции в българските индустриални паркове", изтъкна той. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за активно развитие и разширяване на двустранните връзки в сектори като устойчиви иновации, дигитализация, технологии и други.

Министър Николов подчерта, че редица български продукти биха могли да навлязат на японския пазар, сред тях са хранителни продукти, вино, розово масло и други. В тази връзка той подчерта доброто сътрудничество между българското дружество „Ел Би Булгарикум" ЕАД и японската „Мейджи". „Дълбоко ценим дългогодишните отношения между двете компании, които наскоро отбелязаха 50 години от своето успешно партньорство", посочи той.

В рамките на срещата бе обсъдена още и възможността за директна самолетна линия България-Япония, което ще бъде допълнителен стимул за активизиране на бизнес отношенията между двете държави.

Петко Николов обсъди възможностите за инвестиции у нас с японска  делегация Снимка: Пресцентър на министерството на икономиката и индустрията
Петко Николов обсъди възможностите за инвестиции у нас с японска делегация Снимка: Пресцентър на министерството на икономиката и индустрията