8 години бе в Столичната община, с наследничката му там Богдана Панайотова разменят постове - преди да отиде при кмета Терзиев, и тя е била начело на РДНСК

Бившият главен архитект на София Здравко Здравков е новият началник на Регионалната дирекция за национален строителен контрол София (РДНСК), съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Той е назначен на поста след конкурс, проведен на 1 октомври.

Имало само още един кандидат

- инж. Калин Йорданов, става ясно от публикация на сайта на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

8 години Здравков беше главен архитект на Столичната община. Остана на поста си и 9 месеца след местните избори като част от екипа на новия кмет Васил Терзиев. На 26 юли изненадващо кметът обяви във фейсбук, че е приел оставката му. Терзиев не съобщи мотиви, но му благодари “за времето, което е посветил на града”. Бившият строителен министър Николай Нанков от ГЕРБ заговори за “принуда” и “милиционерски подход”, но се съгласи, че всеки ръководител има право да избира екипа си. Разказа как Здравков отишъл на работна среща с кмета за отчуждаване на имоти, а получил заповедта за освобождаването си. “И като фин и коректен човек той я подписва”, описа Нанков. Самият арх. Здравков и тогава, и сега

дискретно замълча

Временно на поста до обявяване на конкурс е Богдана Панайотова, която пък преди е била началник на РДНСК, както и главен архитект на Хасково и Свиленград. Ръководила е компанията, която прави строителния надзор, и е консултант на 11 метростанции, няколко буферни паркинга и пр.

Кариерата на Здравков тръгва от община Плевен, където е бил началник на сектор “Градоустройство”. След това става главен архитект на Червен бряг. Основава архитектурно студио “Квадра-04”, сред проектите му са завод за автомобили, стадион, цехове, жп гари, бензиностанции, жилища. През 2016 г. печели конкурса на Столичната община след оттеглянето на Петър Диков като главен архитект.

Осемте му години в екипа на кмета Йорданка Фандъкова не бяха леки, признава и че е получавал заплахи през посредници. Арх. Здравков се гордее с дигитализирането в Направление “Архитектура и градоустройство” и прозрачността на издадените актове. Поведе битките за къпалнята “Мария Луиза” в Борисовата градина, придобита преди 2 десетилетия от Румен Гайтански - Вълка, за автокъща “Капитолия” и

“Веселото село”, което успя да премахне

Започна и процедурата по бутане на незаконната ловна хижа на Гайтански край язовир “Искър”. Защити възстановяването на първия етап от Драгалевския лифт. При арх. Здравков се изработиха плановете за трасетата на метрото, включително бъдещите разширения към “Люлин” и “Студентски град”, и за новите градски рингове.

В края на 2016 г. той покани световноизвестния урбанист и архитект Ян Геел, който подготви визия за публичните пространства в София. През 2019 г. пък проведе международния конкурс за площад “Св. Неделя”, спечелен от прочутото студио “Фуксас”, което работи с “Армани”.

Фандъкова му благодари за законовите промени за ограничаване на височината на сградите в т.нар. ъглови имоти, в които се строеше безконтролно. Отвори и възможности за освобождаване и защита на зелени площи в кварталите чрез преместване на частни имоти.

Мина и през сътресения. Граждани протестираха в деня на подписването на оставката му срещу одобрен от Здравков ПУБ, който позволява изграждането на 16-етажна сграда на кръстовището на бул. “Ситняково” и ул. “Черковна”. А знак, че предстои нещо около него, дойде от заседанието на СОС ден по-рано, когато няколко доклада, позволяващи ново застрояване, не бяха приети. На самото заседание съветници от “Спаси София” призоваха те да не се приемат и силно критикуваха предложенията.