Повече от 23 хиляди коли Nissan Leaf трябва да бъдат ремонтирани в Щатите, след като е установено, че могат да са запалят, ако се пълнят на бързи зарядни станции. Собствениците на Leaf се приканват да приемат това изтегляне сериозно за собствената си безопасност.

От японската компания разкриват, че пакетите батерии на някои модели Leaf 2019-2020 година може да имат прекомерни литиеви отлагания в клетките на батерията. Това може да увеличи електрическото съпротивление и потенциално да причини колебания в състоянието на заряд. Когато возилото е на ниво 3 за бързо зареждане, повишеното електрическо съпротивление може бързо да загрее батерията, увеличавайки шанса за пожар.

Собствениците на засегнатите модели може да забележат дим, шум, прекъснато зареждане или топлинни миризми, идващи от батерията, докато се зареждат. Известие за изтегляне, издадено от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA), не посочва дали Nissan знае за автомобили на клиенти, които са се запалили по време на бързо зареждане поради повреда в батерията. Общо 23 887 автомобила участват в принудителния ремонт. 

Nissan все още разработва препрограмиране на софтуера за справяне с проблема, но няма да бъде наличен до ноември. След финализирането дилърите ще актуализират софтуера на автомобила, за да отстранят дефекта и да предотвратят допълнителни рискове.