За 10 години заплатите ни растат почти двойно, колкото и имотите

Източна Европа от изоставащ район в сравнение със Западна се оказа, че вече излиза далеч напред. Поне това показват част от данните на Евростат.

Преди няколко месеца стана ясно, че икономиките на страните от Източна и Южна Европа растат, докато в развитите като Германия, Франция и др. има спад.

Сега тази тенденция се затвърждава и при жилищата. Рекордите в ръста на цените на имотите се държат само от източноевропейски държави. А сред тях рязко се открояват Полша и България, където жилищата поскъпват съответно със 17,7 и 15,1 на сто през второто тримесечие спрямо година назад. Следват Литва (10,4%), Хърватия (10%) и Унгария (9,8%).

Цените на жилищата в ЕС нарастват средно с 2,9%. Но в Западна Европа в много страни те поевтиняват: Люксембург (-8,3%), Финландия (-4,8%), Франция (-4,6%) и Германия (-2,6%).

Имотният бум в Полша се обяснява с нарастването на доходите - там заплатите са се вдигнали повече от два пъти за последните две години. За същия период цените на жилищата също са се удвоили.

Втори фактор, който влияе, е значителният приток на чужденци, което повишава търсенето. В момента броят на работещите легално в Полша чужденци надхвърля 1 млн. души, а търсенето на апартаменти и къщи надвишава 1 милион.

В България поскъпването на имотите също се обяснява с вдигането на доходите.

При това у нас средната заплата преди 10 години беше 939 лв., докато в момента е 2276 лв., т.е. за това време се е увеличила със 142%, което е приблизително два и половина пъти. За този период цените на жилищата също са се удвоили.

В България обаче има и друг фактор - ние бяхме почти единствената държава в Европа и единствена в ЕС, в която лихвите по ипотечните кредити почти не бяха засегнати от увеличението, което имаше в останалите държави. У нас те все още са под 3%.