Обменните такси на нашите са пет пъти по ниски от  тези на чуждите  и затова те са все по-търсени

Наши оператори на ваучери се обединиха в сдружение: „Борд на българските оператори на електронни ваучери за храна". Една от целите им ще бъде разходите за приемане на ваучерите за храна да бъдат намалени до нормалните нива на междубанкова такса.
Шефката на Националната картова и платежна схема Стоилка Арсова обясни пред журналисти, че ваучерите са разработени изцяло по изискванията на българското законодателство и гарантира, че всички плащания за социални цели се обработват прозрачно от лицензирани от БНБ участници и през системата Борика. „Bcard e-ваучери е с ясна отчетност при всяко плащане, не оскъпява и не създава стрес на пазара", смята Арсова. Според нея е нецелесъобразно национален социален продукт да се обработва извън страната.
От думите на Арсова стана ясно, че Bcard e-ваучери се предлага на по-ниски такси в сравнение с международните картови продукти на пазара, като обменната такса, която е компонент от комисионата към търговеца, е 0,3% или 5 пъти по-евтина. По данни на картовата и платежна схема пазарният дял на bcard e-ваучери е близо 30%, а очакванията са през 2025 г. да достигне до 45% от пазара. Арсова смята, че една от причините за това е, че българският продукт е все по-търсен от търговските обекти, включително и в малките населени места.
Основна цел на новото сдружение на операторите, издаващи националния електронен ваучер за храна е да привлече вниманието върху българския продукт като изгодна алтернатива на международните. „Целта ни е да защитим интересите на всички участници по веригата- не само на операторите на ваучери, но и на търговците и на работодателите", обяви Радко Врагов, председател на новосформираното сдружение и прокурист на Микрофонд, един от 8-те оператора, предлагащи bcard e-ваучери. 5 от компаниите са учредители на сдружението - Микрофонд, Сити Инвест Груп, Мотобул, Фидуция и Myfin. Очаква се скоро да се присъединят и останалите. Обменната такса е определена след консултации с операторите, търговците и всички институции, обслужващи ПОС терминали, подчерта той.