Balkan Theatre factory дарява по 60 билета за всяко представление на малки зрители в неравностойно положение

 

Преди 4 години той става баща и това му дава тласък да създаде детски театър - нещо, което обмислял от доста време. От чудесната му идея се ражда The Balkan Theatre factory.

Траян Велев е завършил театралното си образование в Лондон, има и магистратура по филмова и телевизионна режисура. Бил е известно време режисьор на театрални постановки в Лондон и директор на международен филмов фестивал. От 2014 г. работи в българската филмова индустрия.

The Balkan Theatre factory бе една от компаниите, отличена в юбилейния 10-и конкурс на “24 часа” “Големите малки”. Наградата бе в категория “Социално предприемачество”. Велев получи приза от вицепрезидентката Илияна Йотова.

В нашето общество липсва любов и съчувствие, а тези хора са се посветили точно на слабия, на това да имат децата равен достъп до изкуство - било то за тези с проблеми или пък от по-бедните райони. Със своята дейност

The Balkan Theatre factory успяват да откъснат децата ни от екраните,

чрез изкуството да ги възпитат в човешки добродетели, мотивира защо е избрала именно тази фирма Йотова. Водете децата си на театър, карайте ги изберат истинското преживяване, а не да стоят пред телевизора, призова собственикът на фирмата.

Случайността среща Траян Велев с руския му колега Олег Степанов, който от 2022 г. живее постоянно в България. Разказва му, че в Русия е правил детски спектакъл, драматизация по известния роман на Робърт Луи Стивънсън “Островът на съкровищата”. Решават да го пренесат на българска сцена, след това и да основат детски драматичен театър.

Постановката е направена с такива декори, че им позволява лесно да я пренасят и адаптират към различни сцени и така The Balkan Theatre factory се превръща в пътуващ детски театър.

Турнетата им са из цялата страна, салоните са препълнени

И решават да обърнат внимание на децата в нужда. Намират първоначално фондация, която се съгласява да дари по 60 билета за всяко представление на деца със заболявания, в риск от бедност или в неравностойно положение.

После на помощ се притичват фирми, но най-новата инициатива е, че всеки зрител, който си купува билет за тяхно представление, има възможността да купи и да дари един или няколко за такива деца. Това може да се прави включително и от сайта на компанията, защото билетите се продават и електронно.

Децата са най-искрената публика, винаги съм знаел това. Те се радват не само на представлението, а и на това, че след него им даваме възможност да се докоснат до актьорите още докато са облечени в своите костюми. Организираме срещи с публиката след всяко представление, родителите снимат децата с нас и театралното изживяване за тях става още по-вълнуващо и запомнящо се, споделя Велев. Мисията на The Balkan Theatre factory е да отдалечи децата от екраните и да ги въведе в магическия свят на театъра, където всичко може да бъде изпитано на живо. Затова Траян и колегите му се стремят да предоставят не само висококачествено забавление за малките и техните семейства, а и да ги научат на уважение, любов и честност.

С нашата работа ние оставяме трайни спомени и насърчаваме общочовешки ценности, което прави бизнеса ни много повече от обикновен театър – той е място, където изкуството създава промяна. Вярваме, че с нашата дейност помагаме да се запази културната идентичност и същевременно вдъхваме надежда и радост на новите поколения, казва Траян Велев.