Китай е твърде голям, за да продължи да разчита на износа, за да задвижи икономиката си, и е изправен пред опасен по-бавен растеж, освен ако не премине към икономически модел, ориентиран към потребителите. Това заяви пред управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Пред агенцията тя казва, че растежът на Китай може да падне под 4% в средносрочен план, ако продължи да следва същия път.

Георгиева говори преди годишните срещи на МВФ и Световната банка в Вашингтон, където нарастващото търговско напрежение заради голямото наводняване с китайски експортни стоки ще бъде гореща тема.

Според Георгиева, проучване на МВФ показва, че Китай може да бележи ръст със значително по-високи темпове, ако направи промени и създаде у своите потребители увереност да харчат повече.

Попитана за неотдавнашни коментари от служител на министерството на финансите на САЩ, че МВФ е "твърде учтив", когато става въпрос за натиск върху Китай във връзка с индустриалната политика и валутната политика, Георгиева не се съгласи.

Тя каза, че МВФ отдавна призовава за реформи на субсидиите в Китай и за необходимостта да се поставят държавни предприятия и частни компании на равни начала.