Този уикенд в Париж и няколко други големи френски градове се проведоха демонстрации срещу джиповете. Повод за протестите е смъртта на колоездача Пол Вари в Париж миналия вторник. Твърди се, че 52-годишният шофьор на SUV умишлено е блъснал Вари след като са се скарали на пътя.

Инцидентът, който уби велосипедиста в Париж, е започнал, когато шофьорът на SUV е карал по обособена велоалея, за да спести време. Прегазил крака на велосипедиста. Когато ударил капака на джипа, за да изрази недоволството си, шофьорът е прегазил велосипедиста, след което той е починал от нараняванията си.

Шофьорът на джипа е задържан. Според адвоката му той не е имал намерение да убие велосипедиста. Твърди, че е загубил контрол над автомобила.

Критиците смятат SUV автомобилите за опасни за уязвимите участници в движението като велосипедисти и пешеходци. Според тях кросовърите са твърде големи и тежки, за да се движат безопасно през трафика. Ако не друго, те причиняват и повече фатални инциденти.

Според Американския застрахователен институт за пътна безопасност SUV моделите причиняват около 45 процента повече смъртни случаи на пешеходци, отколкото по-малките превозни средства. В южния френски град Тулуза активисти спукаха гумите на 65 джипа в събота вечер.