В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания

Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания, защото космическата индустрия тепърва ще расте

Защо България да няма още един астронавт?

Така администраторът на НАСА Бил Нелсън отговори на "24 часа" какво би могло да е участието на страната в програмата Artemis. Целта на международната програма с главен участник НАСА е да върне човечеството на Луната, но и спътникът ни да стане трамплинът, от който ще летим към Марс.

"Предложих на президента да има български астронавт, има много възможности с други нации да стане това. Знам, че български космонавт е летял със съветски, аз се срещнах с него на годишнина на Юрий Гагарин. Знам, че и вторият ви е летял с руски космонавт", каза Нелсън.

След това той разкри необятните възможности, които се разкриват в рамките на космическата индустрия. Първата част на полета към Луната ще бъде тестов, без екипаж, за да се проиграят всички варианти и едва на следващия етап американо-канадски екипаж ще се отправи към спътника ни.

Старателното изучаване на средата вероятно ще бъде поверено на японски луноход, за да не се налага астронавтите да поемат излишни рискове.

НАСА отдавна проучва лунния реголит и още през 1988 г. излезе със становище, че в него се съдържа ценният изотоп хелий-3, който може да осигури енергийните нужди на Земята за следващите 500 години. Разбира се, за целта ще е необходим и термоядрен синтез.

Следващата стъпка ще е човешки екипаж на Марс. Нелсън припомни, че тези дни учените на НАСА разкриха, че под тънкия сивкав лед, изглежда, има микробен живот. Изчисленията сочат, че въпреки праха слънчевата светлина, която прониква навътре, е достатъчна, за да стартира процесът на фотосинтеза.

Заедно с това Нелсън покани българските студенти, присъстващи на лекцията му в Софийския университет, да учат усърдно, да правят изследвания и да се включат в усилията на международната общност за проучване на Космоса.

"Вие сте поколението Artemis, вие ще се върнете на Луната, на Марс и ще отидете отвъд", заяви вдъхновяващият лидер.

Самият Нелсън е със статут на легенда, защото направи невъзможното - с непрекъснато свиващ се бюджет на НАСА той провокира Златния век в космическите изследвания. Всичко започва с неговата мисия STS-61-C с космическата совалка "Колумбия" през 1986 г.

За НАСА тя е късметлийска. На борда са двама бъдещи администратори на НАСА - Чарлз Болдън и конгресменът Бил Нелсън, а следващата "Чаланджър" е катастрофа.

Но да се върнем на "Колумбия" - Болдън я пилотира, тъй като от години тества космически превозни средства, а Нелсън е част от програмата водещи политици да се запознаят с дейността на агенцията.

По време на мандата си Барак Обама предлага опитният командир Болдън да поеме управлението на агенцията. За разлика от него, Нелсън е конгресмен със солидна експертиза в областта на Космоса и през 2019 г. става част от Консултативния съвет на агенцията. Целта е опитният политик да съветва космическите асове по всички основни политически и програмни въпроси.  Администраторът на НАСА Бил Нелсън сподели с какво нетърпение се очакват пробите от Марс, които могат да разкрият евентуален микробен живот под леда, примесен с много прах. 
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Администраторът на НАСА Бил Нелсън сподели с какво нетърпение се очакват пробите от Марс, които могат да разкрият евентуален микробен живот под леда, примесен с много прах. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Вероятно заради забележителния му принос през 2020 г. президентът Джо Байдън започва сондажи да назначи Бил Нелсън за администратор на НАСА. Независимо от факта, че животът му като конгресмен е свързан до голяма степен с Космоса и е участвал в многобройни дебати в Конгреса, свързани с агенцията, с присъщата си скромност Нелсън веднага лансирал три опитни дами да застанат начело. Но според американски журналисти Байдън само поклатил глава и насочил пръста си към Нелсън. 

В интерес на истината в този момент цялата космическа общност посърнала, защото всички били наясно с позицията на конгресмена, който се противопоставял на комерсиалните космически полети.

Нелсън обаче не е някакъв закостенял политик, останал в представите си в ХХ век, а умее да слуша и светкавично да преценява плюсовете и минусите на различни идеи. Той отсява "плявата" и сам стига до извода, че начело на НАСА с цената на всичко ще отстоява търговските договори с фиксирана цена. Какво представляват те? НАСА обявява дадена цел и оставя аерокосмическите компании да наддават - кой може да я постигне по-качествено и на по-добра цена.

Нещо повече, Нелсън успя да вдъхнови "дребосъците" в бранша също да участват, уверявайки ги, че с този състезателен дух ще успеят всичко да го направят по-евтино. И точно така стана. Илон Мъск и неговата SpaceX пренаписаха историята и вече човечеството разполага с тежкотоварна ракета Space Launch System (SLS). Целта бе да има превозно средство, което да транспортира хората на Луната, за да могат оттам да отпътуват и за Марс. Axiom отвори пътя за изследователи от цял свят да провеждат експерименти на техния модул на Международната космическа станция. От това моментално се възползваха фармацевтични компании, тъй като микрогравитацията дава възможност "горе" протеините и "мишените" да кристализират. Петя Минкова показа на администратора на НАСА Бил Нелсън най-тиражното научно-популярно списание у нас "Космос". 
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Петя Минкова показа на администратора на НАСА Бил Нелсън най-тиражното научно-популярно списание у нас "Космос". СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
И в това застопорено състояние много по-лесно могат да се "проектират" ефективни медикаменти със минимални странични ефекти.

Друг "дребосък" Intuitive Machines създаде невероятния апарат "Одисей", който успя успешно да кацне на Луната.

"Локхийд Мартин" създадоха суперуспешната капсула "Орион", която ще отведе хората на Луната, осигурявайки им безпрецедентен комфорт и защита от неблагоприятната космическа среда.

В случая е трудно да се изброят всички успехи, тъй като още десетки фирми коват в момента бъдещите пробиви в Космоса и смело може да се каже, че Нелсън, който бе противник на този процес, днес е неговият главен двигател.

Но приносите на този изключителен човек не свършват дотук. Година след назначаването на Нелсън бе изстрелян космическият телескоп "Джеймс Уеб". Днес той прониква в тайните на първите галактики, зародили се след Началото. Дали то е било Голям взрив, или нещо друго, вероятно много скоро ще разберем.

Същата 2021 г. бе стартиран DART - първата по рода си мисия, посветена на изследването и демонстрирането на метод за отклонение на астероид чрез промяна на движението му в пространството чрез кинетичен удар. През септември 2022 г. усилията на стотици учени на НАСА и техните сътрудници по цял свят се увенчаха с успех.

DART се сблъска с Dimorphos на 26 септември 2022 г. и съкрати орбитата му с цели 32 минути, което многократно надхвърли целта от 73 секунди.

Година по-късно, през 2022 г. Нелсън направи невъзможното, убеждавайки колегите си в Сената, че трябва да гласуват цялото необходимо финансиране за програмата Artemis - защото е в името на връщането на хората на Луната. Нещо безпрецедентно, защото се случи за първи път.

От тази гледна точка Бил Нелсън постигна нещо, което един ден ще остане в историята като Златния век на НАСА - никога досега в историята след ерата Аполо агенцията не е имала такъв благодатен период, наситен с открития и пробиви буквално през няколко месеца.

Нещо повече, Нелсън вдъхнови повече деца и младежи да мечтаят за Луната и Марс, отколкото всички останали преди него, и доказа, че НАСА може да се ръководи суперталантливо дори и ако човек не е харизматичен астронавт.