60% от консумацията у нас се задоволява от внос, нямаме кланици
Наложената преди няколко дни забрана за внос у нас на свинско от района на Бранденбург, Германия, поради огнище на шап може да доведе до вдигане на цената на месото. Причината е, че основната част от консумираното у нас идва от Германия или Испания.
Шапът е силно заразно вирусно заболяване, което засяга домашни и диви чифтокопитни животни, в случая и свине. Поради това Българската агенция по безопасност на храните преди три дни забрани търговията с животни и храни от засегнатата зона до 11 февруари.
Рязко покачване обаче засега не се очаква. “Кaтo ce имa пpeдвид нaличнaтa инфopмaция към нaчaлoтo нa 2025 г., мoжe дa ce oчaквa, чe пpeз тaзи гoдинa cpeднитe изкyпни цeни нa cвинcкoтo мeco у нас щe ca пoчти cъщитe кaтo пpeз 2024 г.”, коментира пред “24 часа” Димитър Михайлов - изпълнитeлeн диpeктop нa Acoциaциятa нa cвинeвъдитe в Бългapия. Но допълва, че е
трудно да се прогнозира какво да очакваме
през тази година, защото не се знае пазарът как ще реагира на даден проблем като на този с шапа.
По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата цената на свинското на едро към 17 януари тази година е 10,15 лв. Забелязва се дори лек спад спрямо миналата година за същия период, когато е било 10,20 лв. С 1,50 лв. по-малко е струвало свинското през 2023 г. към 17 януари, показват още данните.
“Имаше няколко нестабилни години - 2021, 2022, 2023 г, свързани с африканска чума при свинете, икономически проблеми след пандемията, войната в Украйна. Всички тези фактори дестабилизираха сектора не само у нас, но и в целия ЕС. Това доведе до неговото преструктуриране. Едва миналата година вече забелязахме стабилност по отношение на цени, производство и консумация”, смята изпълнителният директор на асоциацията.
Цената по магазините е различна според вида месо, показва проверка на “24 часа”. Най-евтино е свинското за готвене, което може да се купи за малко над 6 лв. Бут без кожа излиза към 13 лв. Толкова е свинското бонфиле, а контрафилето е към 16 лева килото. Вратната пържоластрива близо 15 лв., но големите магазини редовно правят промоции и често този вид пържоли струват по 9-10 лева на потребителите.
Цените зависят от това каква марка е месото,
дали е от български производители, или е вносно и т.н., така че може да бъде открито месо за всеки потребител.
Михайлов обръща внимание, че свинcкoтo e нaй-кoнcyмиpaният вид от месните продукти и се равнява на 53%, cлeдвaнo oт пилeшкoтo - 42%, и гoвeждoтo - 5%.
А очакванията са производството за миналата година да бъде между 80 хил. и 82 хил. тона, но все още не са излезнали окончателните данни. “Тези количества по усреднени цени на Европейската комисия са на стойност реално между 473 млн. и 484 милиона лева. Само че говорим само за трупно месо”, уточнява той.
Липсата на кланици е основна причина да не можем да задоволим нуждите на потреблението на свинско месо и едва 40% от това, което добиваме у нас, отива за прясна консумация, а 60% е вносно. От него половината влиза охладено, а другата половина - замразено. По-голямата част от този внос отива за колбаси, т.е. ако се стигне до поскъпване заради спрения внос, това ще даде отражение и върху много други месни продукти.