Помощта чакат 83 000 души

Разрешение за 702 113 лв. допълнително от бюджета ще поиска от МС финансовият министър Владислав Горанов.

С парите министърът предвижда да се покрият част от транспортните разходи за доставка на хляб и на основни хранителни продукти в малки и планински селища.

Предложението си Горанов е записал в проект за постановление на МС, обявен за обсъждане.

По данни на сдружението на общините помощта очакват над 83 000 души, които живеят в малки села или махали, главно в периферията на страната. Те нямат достъп до основни услуги, защото липсва частен интерес за разкриване на магазини и затова няма редовно снабдяване с основни хранителни стоки, посочва Горанов.

Разчетите на министерството са с отпуснатите пари да се правят минимум 2 зареждания на хляб в седмицата.

Предложението на министъра е достъп до финансиране да получат населени места, които отговарят едновременно на следните два критерия: на тяхна територия да няма работещи търговски обекти, а населението им е под 500 жители по постоянен адрес. Ще бъдат допуснати и населени места с над 500 жители, ако те се състоят от махали, отдалечени на над 5 км от основното селище. В проекта си министърът изрично е записал, че няма да се помага на курортни селища.

По данни на сдружението на общините към момента искания за помощ са подали 94 общини за общо 1 050 селища. Общият брой транспортни маршрути е 391, а тяхната обща дължина е 19,3 хил. км.

Министърът е приложил и разпределение на парите по общини, като индикативната стойност на 1 км пробег е 0,70 лв. Предложението е средствата да се предостяват на кметовете на два транша - 50% авансово и изравняване в края на годината. Изборът на доставчици ще е по закона за обществени поръчки.