В закона има глоба от 10 000 лв., но интересно колко пъти е налагана
Заместителите трябва да се продават на отделен щанд в магазина, казва председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев
- Продължава ли да се предлага фалшив оцет на пазара, г-н Радев?
- Законът за виното и спиртните напитки определя кога един продукт може да бъде наречен “оцет”. Единствено резултатът на оцетната ферментация на определените в закона суровини може да бъде означен и продаван като оцет. Това е натуралния продукт.
Всички други продукти, независимо че визуално и вкусово може да наподобяват оцет, следва да бъдат продавани под друго наименование и тяхното съдържание и начин на производство трябва да бъдат ясно означени, така че консуматорът да може да направи своя информиран избор.
- Какво съдържа този продукт?
- В повечето случаи различните подкислители, за разлика от оцета, се произвеждат от синтетични продукти - оцетна киселина, различни оцветители, ароматизатори и стабилизатори. Често тези суровини са отпадъчни продукти от производството на петролни продукти.
- Може ли да е опасен за здравето на хората?
- За съжаление, това е напълно възможно. Синтетичните продукти, които се влагат в производството на имитиращите продукти, много често могат да предизвикат силни алергични реакции, натравяния, стомашно-чревни неразположения.
Изключително
опасни са за
хората със
заболявания
на стомаха
и храносмилателната система - язви, гастрити, колити, киселини...
- Как потребителите да познаят истинския оцет?
- Моят съвет е хората много внимателно да четат етикетите на всички продукти, които визуално напомнят оцет. Заместителите обикновено са означени като подкислител, кисела подправка или нещо подобно, но много често недобросъвестни производители поставят на етикета наименованието оцет, оцетен или други производни думи.
Трябва внимателно да се чете съдържанието на продукта. Наличието на синтетична оцетна киселина или на код Е 260 е
ясен знак, че
става дума не
за натурален,
а за имитиращ
продукт
- Защо хората да използват оцет, не е ли скъп в сравнение със заместителите?
- Когато става дума за здравето на хората, едва ли можем да боравим с понятия като скъпо и евтино. Разликата в цената не е голяма, по-скоро става дума за заблуда на клиентите. А и не на последно място натуралният оцет притежава вкусови и ароматни характеристики, които не могат да се сравнят със синтетичните заместители.
Тъй като сме в сезона на туршиите, важно е да се знае, че
добър
консервиращ и
овкусяващ ефект
притежава
само оцетът,
получен в резултат на ферментация на натурални продукти.
- Трябва ли те да се продават на отделен щанд, както е при млечните произведения?
- Да, това е изключително важно, тъй като, както ви казах, в много от случаите е налице умишлено заблуждаване на консуматора или пък самият купувач по невнимание купува нещо различно от това, което е имал намерение да закупи.
- Има глоба от 10 000 лева за производители на оцет менте. Достатъчно ли е това като санкция?
- Размерът на санкцията не е от такова значение, по-интересно е колко пъти е наложена. Най-важно е да има постоянен контрол както в производствените помещения, така и в точките на продажба.
Самите купувачи също трябва да бъдат изключително активни и при най-малкото съмнение да се обръщат към компетентните органи - Комисия за защита на потребителите и агенцията за безопасност на храните.
- Необходими ли са промени в закона, за да се пресече производството на ментета?
- Всички имитиращи продукти трябва ясно да бъдат разграничени от натуралните продукти - и като означаване в търговските документи, и като ясно и разбираемо за крайния потребител етикетиране, и като разположение в точките на продажба, и като рекламни послания.
Законодателят трябва да създаде такава регулативна рамка, че клиентът да пазарува спокойно, без да бъде лъган, заблуждаван и подвеждан.