Имитациите не стават за консервиране, може да съсипят цялата зимнина
Синтетичната оцетна киселина, с която се правят имитациите на истинския оцет, не става за приготвяне на туршии. Това предупреждава Българската агенция по безопасност на храните.
Въпреки това масово на пазара в сезона на туршиите се предлагат химични кисели овкусители, които подвеждат, че и с тях зимнината ще стане.
Само 4 от проверени 25 продукта не съдържат препоръка за консервиране, показва ново проучване на асоциация “Активни потребители”. Всички останали по един или друг начин заявяват, че техният продукт става за туршии.
Причината хората да прибягват до оцетните заместители е, че те се продават заедно с истинския оцет, а са на по-ниска цена. Според данни на НСИ средната цена на ментета е около 74% от тази на натуралните продукти. Затова и статистиката отчита, че
55% от пазара
държат т.нар.
имитиращи
продукти,
произведени от синтетична оцетна киселина, за която като суровина се използват петролни деривати.
“Активни потребители” дават изчисления, че ако за 100 буркана туршия, трябват около 5 литра оцет. Това означава, че с купуването на имитацията се спестява малко над 1 лв. В същото време се рискува да се похаби всичката зимнина. Експертите съветват потребителите да помислят добре дали си заслужава този риск.
Анализът на етикетите, който е направен от “Активни потребители”, показва, че някои продукти поднасят информация, която може да подведе потребителите. Например слага се снимка на ябълка, за да се направи асоциация, че е направен от плодова суровина.
На етикета на друг продукт пък е сложена снимка на дете, което намеква, че е подходящ за подрастващите, а при някои производители е сложено изображение на туршия.
Заблуждаването става и с различни по цвят и големина шрифтове. При два продукта се наблюдава акцентиране върху думите “винен” и “ябълков” чрез използване на по-голям шрифт и по-ярък цвят. Така потребителят може да остане с впечатлението, че това е винен или ябълков оцет, а не заместител.
Констатирано е и неправилно изписване на синтетичната оцетна киселина. Това може да става на етикета с номера Е260 и наименованието, но без всякакви добавки като “хранителна” или “за хранителни цели”. А такива допълнения са установени на етикетите на двама от производителите.
Използват се
и графични
трикове
При някои продукти изписването на думата “Оцетен” е с намаляващи букви и “заместител” е с дребен шрифт. Така се постига лесна четимост само на първите 4 букви - оцет, и по-трудна на останалите, което може да заблуди, че това не е заместител.
В над 95% от случаите ниската цена подсказва, че продуктът е имитиращ. За хубава туршия трябва да се избират продукти на доказани производители, на които изрично пише “оцет” и нямат съдържание на синтетични киселини (Е260). Трябва да се знае, че има доказани производители на истински оцет, които пускат успоредно и имитиращи продукти, чиито етикети също внушават натурален състав или свойства за консервиране.
Имитацията, направена от вода и Е-та (химикали), често е
опасна не само
за туршията, но
и за здравето
Е260 в повече от допустимите 6% може при консумация да доведе до силни химични изгаряния при контакт с лигавицата или кожата, защото тя е силно токсична при високи концентрации.
“Всичко, което е синтетично може да предизвика алергия”, коментира д-р Мария Бойкикева, алерголог от диагностично-консултативен център “Александровска”.
В момента се води следствено дело срещу производител, който докарвал виолетовия оттенък на “оцета”, като прибавял към химическата течност калиев перманганат. Такива храни не трябва да се дават на деца под 7 г.