Мария Тоткова: Малкият бизнес изисква първи да влезеш и последен да излезеш от работа
Пицария "Наполи" в Плевен предлага пици, спагети, италианска кухня и български специалитети. Във вътрешната част има около 60 места, а навън могат да се настанят около 70 гости. Екипът е съставен от 25 човека, а пицарията посреща клиенти от 18 години.
- Защо и как избрахте да започнете този бизнес?
- Просто така се завъртяха нещата. Не сме имали такъв бизнес преди това. Платихме си да ни обучат. Държахме десет години в Стария град на Созопол друго заведение, но наемите станаха много високи. Вече си създадохме име в този бранш. Работим само с пресни продукти, а 80% от тях зареждаме от "МЕТРО". Работим заедно със съпруга ми Тотко Тотков. Аз следя какво се случва, обучавам персонала. Така вече 18 години сме на пазара.
- Кое е това, което най-много ви мотивира?
- Това ни е бизнесът, прехраната. Благодарение на него сме отгледали семейството си. По-голяма мотивация от това няма.
- Кои са най-важните хора за успеха на вашия бизнес?
- Всички са важни, няма най-важни. Щом е започнал да работи при нас, значи ни е важен. Това се показва най-вече с човешкото отношение. Всички сме равни, няма как този или онзи да ни е по-ценен.
- Кои са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправяли?
- В началото нямаше качествени продукти, с които да работим. Следващото предизвикателство е, че няма качествени хора. Справихме се някак, щом поддържаме толкова голям екип. Неотлъчно сме вътре, на място.
- Какво научихте за тези години като предприемач?
- Всичко става с много труд и постоянство. Трябва да си неотлъчно на място. Малкият бизнес изисква първи да влезеш и последен да излезеш от работа, нямаш свободно време. Ако се надяваш, че някой друг ще ти върти бизнеса, няма да се получат нещата.
- Как си представяте своя бизнес след 5 години?
- Представям си да сме на същото ниво, доволни сме. Вече децата ни да поемат работата, а ние да се отдръпваме от бизнеса. Ще отворим скоро още един обект в града.