Бургас и Благоевград са двете общини, които имат най-мащабно покритие по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при официалното откриване на обновения по Националната програма за енергийна ефективност блок 7 в ж.к. „Изгрев“ в Бургас, съобщи „Фокус“.

По думите на министър Павлова, Бургас е сред шампионите по изпълнението на Програмата. „Бургас е в тънка, дружеска конкуренция с община Благоевград. Бургас и Благоевград са двете общини, които имат най-мащабно покритие по програмата. В Бургас са 183 са сградите, по които вече се работи, като мисля, че 400 ще бъдат сградите които ще бъдат обновени и санирани по този начин. Общо на територията на цялата страна ние имаме около 2100 сгради по които се работи“, отбеляза Лиляна Павлова. Тя подчерта, че като блок-секции те сa много повече.

„Много повече са и като домакинства и семейства, които получават тази пряка, безвъзмездна, 100% субсидия от правителството. И когато станаха сгради като тази, нека видят съседите каква е ползата - че всичко това, с което са ги лъгали, е било манипулация“, каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството. Лиляна Павлова отбеляза, че има огромен интерес към прогрaмата.

„Имаме готови, чакащи още над 2500 нови сгради. Изпълнили сме почти целия етап на процеса. 2017 година очаквам да е много активна за програмата, тъй като лично министър-председателя Бойко Борисов пое ангажимент прогрaмата да продължи“, каза още министър Павлова. В заключение тя допълни, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е масирана двумилярдна политика, в която правителството инвестира.