Едва около 40-50% от месото, което ядем, е българско, а за да се задоволи потреблението, се налага да внасяме и от чужбина. Това съобщи за "Монитор" Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България. Според него родното производство не е достатъчно за месопреработката и масово преработвателите прибягват до чуждите фермери.

"Ние сме обречени да работим с чуждо месо, тъй като българското свинско не достига, а и много от него се продава в търговските вериги като свежо", казва Урджанов.

По неговите думи нашите продукти не са все още много добре познати на европейския и международния пазар и поради тази причина производителите имат нужда от подкрепа, за да увеличат износа. Най-много месни продукти изнасяме в държавите, където има традиционно повече българи - Англия, Испания и Кипър.