481 блока ще бъдат топлоизолирани до

края на 2016 г. Парите за реакторите

ще се платят след съгласие на Брюксел

Хубаво е да получиш платежно за 1 млрд. лв. с подписа на министър Горанов. Това каза за “24 часа” министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на излизане от сградата на правителството.

Кабинетът плати в сряда 1 млрд. лв. по програмата за саниране. Този милиард ще е в сметка на министерството на регионалното развитие и с него ще се плаща само за извършени дейности по саниране на блоковете.

С този ход правителството си гарантира, че първият милиард, за който има държавна гаранция към Българската банка за развитие, ще бъде погасен независимо кой управлява.

Досега Българската банка за развитие взе заеми с държавни гаранции - 100 млн. евро от немската KfW, 150 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа и 250 млн. евро от ЕИБ.

Пред журналисти министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че началото на санирането, първият милиард, е финансово обезпечен и с налични пари. С него ще се покриват досега сключените договори. Тя благодари на министъра на финансите Владислав Горанов и заяви, че парите са от борбата с контрабандата и от излишъка. Към момента са сключени 2019 тристранни договора за целево финансиране, на 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители.

До края на 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация 481 блока на обща стойност над 493 млн. лв.

Към 18 ноември т.г. сключените договори между общините и изпълнителите за обновяване на сгради са за 983 млн. лв. Дали ще има втори милиард за саниране, ще стане ясно, като се приеме бюджетът за 2017 г., каза Павлова.

Кабинетът даде от хазната и 601 617 133 евро на министерството на енергетиката за плащане на реакторите за АЕЦ “Белене”. Според закона, приет от парламента на 28 септември, министерството се задължава до 9 декември да предостави на НЕК тази възмездна финансова помощ. От своя страна електрокомпанията е длъжна до 14 декември да изплати присъдените суми по арбитражното дело при условията и по реда на споразумението с “Атомстройекспорт”. Това ще стане след становище на Еврокомисията. НЕК пък ще трябва да върне парите в срок от 7 г.