“Работа” е нова редовна седмична рубрика на “24 часа”.

Целта е чрез описване на тенденциите на пазара на труда да помогне на работодателите да намерят по-лесно персонал, а на хората - да стартират желаната от тях кариера.

Откриването на тенденциите и новостите във всяка една сфера в България е специалитет на “24 часа”.

Сега читателите ни ще могат да ползват любимия си вестник и при търсене на работа.

В рубриката специалисти по наемане на персонал от държавни и частни компании ще дават своите съвети как да се разрешават различни казуси на пазара на труда.

Основен фокус на “Работа” ще бъде открояването на добрите практики, както и конкретни съвети как по-лесно се подбират служители и как хората да са по-успешни при кандидатстване за работа.


Наблюдава се балон
на заплатите
в IT-сектора в
последните години

Не може заради търсенето един човек да получи двойна заплата, защото се е преместил от една компания в друга. Той не носи някаква добавена стойност на фирмата. Това коментира Детелина Смилкова, председател на Българската асоциация за управление на хора.

Според нея заплатите в сектора отдавна са стигнали тези в Европа.

Тази индустрия вече се е запълнила със специалисти на начално ниво, смята тя. И обяснява:

„Напоследък се търсят инженери. Хората, занимаващи се с математика и физика, ще имат бъдеще. Това са по-квалифицираните хора.”

Оказва се обаче, че квалификацията и образованието не са достатъчни. „Хората вече говорят за интердисциплинарност. Може да си добър архитект или инженер, но да не можеш да водиш проект. Добрите софтуерни инженери нямат умения да управляват процесите или хората. Вече е необходимо да познаваш и други области”, казва тя.

Наскоро в Барселона се провела среща на топспециалистите по човешки ресурси в световен мащаб. Смилкова разказва, че там се запознала с интересна тенденция – 60% от съдържанието в бизнес университетите е с бизнес или икономическа насоченост. Останалата част е за коучинг и решаване на казуси.

Според нея от другата страна на проблема с квалификацията стоят технологиите.

Бизнесът наистина вече не иска само най-добрия студент, а той да може да работи със софтуер. “Ако не може, ще смята бюджетите с молив и хартия ли? Това не ни трябва”, казвали шефове на компании.

Стремежът е тези хора да бъдат

научени да мислят, да правят финансови анализи,

разказва Смилкова. Според нея анализаторите на данни са сред най-търсените професии, тъй като технологиите позволяват събирането на информация, но няма кой да я обработи.

Смилкова смята, че технологиите са в основата и на друг проблем на пазара на труда - недостига на кадри за бизнеса.

„Времената се променят. Технологиите навлязоха много бързо и неочаквано, от 2001 г. компаниите инвестират огромни бюджети за технологии, но сега се изправят пред проблема с управлението им.

Те изменят всички сектори и доведоха до промени в необходимите компетенции и знания на служителите”.

Затова и фирмите трябва да поставят акцент върху ангажираността и мотивацията на служителите. Смилкова смята, че много от компаниите не го правят. Доказвало го и изследване, според което финансовите компании изостават в работодателската си репутация. Шефката на БАУХ цитира и други данни, които сочат, че хората изключително много се интересуват от имиджа на компанията.

“Младите вече не си скъсват ризата да отиват дори във финансовия сектор - той е тромав, не ги предизвиква и мотивира.”

През миналата седмица асоциацията връчи годишните си награди за най-добрите специалисти от HR-сферата. Смилкова каза, че работодателите трябва да променят подхода си към служителите, както и да им обръщат специално внимание.

На форума в Барселона, основен акцент в дискусиите е било справянето с несигурността.

“Фокусът беше, че трябва да свикнем с тази несигурност и да се справим с нея. И американската асоциация установява, че до 38 години служителите сменят 16 пъти професията си. Това трябва да се приеме, у нас е наполовина - за около 15 години се сменят 6-8 работни места. Затова трябва да се усъвършенстваш и да правиш нещо”, казва Смилкова.

“Материалните придобивки не влияят толкова много на решението да останеш на работа. Повечето искат да се чувстват спокойни и да имат кариерни пътеки. Те искат да знаят своя хоризонт и

какво следва в

следващите 2-3 г.

Според Смилкова се усеща пренастройване на бизнеса - започва да се занимава с усъвършестването и обучението на кадрите си, а за целта вече се отделят и сериозни бюджети.

“Битката между университетите и бизнеса трябва да спре. Аз атакувах университите, че не проявяват проактивност, но има и нещо друго. Те не могат да догонят скоростта, с която се променят индустриите. Един цикъл в университета е пет години, а да се промени една програма е скъпо и сложно“, смята тя.

Все пак задължително остава фундаменталното образование, каквото е университетското. С такава основа много по-лесно ще имаш и продължаващо. Според Смилкова ролята на университета е да научи хората да мислят, да търсят възможности.

“Аз често питам работодатели дали знаят колко служители имат. След това ги питам колко ще са им необходими след пет години и те не могат да отговорят. Как тогава университетите да действат, след като фирмите не знаят какви компетенции и какъв тип хора ще търсят след няколко години.”

Все пак търсене със сигуност ще има при медицината, хората, които се занимват с виртуална реалност, диджитъл специалистите, недостатъчни ще са и учителите.

Добро е решението на образователното министерство да се редуцират местата в някои специалности, смята тя. И уточнява, че не е редно висшисти да работят като сервитьори и шофьори.

Интересна тенденция е увеличаващата се категория на хората без образование, но с преквалификация и компетенции. Не е правилно да кажем, че са нискоквалифицирани, отбелязва Смилкова.

Има резерв между младите хора от 16 до 18 г. и могат да бъдат наемани почасово на работа, смята тя.

Според нея хората за работа са налице, а до пет години ще дойде момент, в който в една компания ще работят шест поколения. В някои от фирмите вече се случва, казва Смилкова и добавя, че тази ситуация ще изправи работодателите пред ново предизвикателство.

През миналата седмица бяха раздадени наградите за най-добри специалисти по управление на човешките ресурси. Победителите се състезаваха в седем категории, имаше и две специални награди.