Общинските съветници на Добрич сговорно днес в края на заседанието на местния парламент си увеличиха заплататите, като приеха, че вече председателят на Общинския съвет ще работи 6 часа, а не както досега – 4 часа. Председателят на Общинския съвет получава 90 процента от месечното възнаграждение на кмета, а съветниците – 50 процента. Само трима гласуваха против – двамата съветници на ВМРО и един от БСП.

Това е втори опит да се прокара това решение с мотива, че в съседни общини съветниците вземали по-голямо възнаграждание. Първият опит – по Коледа, не мина, но сега същият вносител Атанас Атанасов –съветник от „Атака”, от предложи увеличението и то мина. Той обаче пропусна да отбележи, че кметът на Добрич Йордан Йорданов от началото на мандата си обяви, че ще дава 500 лева от заплатата си, която е 2300 лв, за даровити деца. Съветниците игнорираха този бонус, а работиха „по документи” за заплатата на кмета.

Според председателя на Общинския съвет Иво Пенчев, досега за 4 часа той е получавал 1035 лв възнаграждение, а съветниците – 416 лв. Някои веднага добавиха, че чистото е 322 лв. Сега председателят ще получава 1532 лв възнагражданение, а съветниците – 624 лв. Пенчев заяви, че за участие в комисии допълнителни пари не се плащат, а санкците са 10 процента от възнаграждението, ако съветник е пропуснал комисия, на която е член, и 30 процента – ако не е присъствал на сесия, разбира се по уважителни причини. Съветниците забравиха, че в началото на мандата председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, каза, че може да работи на 4-часов работен ден, защото имал да се занимава с няколко фирми. Сега обаче той и дума не отвори по въпроса, че го натоварват с допълнително работно време.