С голямо закъснение гръцката приватизационна агенция ТАИПЕД обяви в понеделник, че френско-германски консорциум е спечелил търга за Солунското пристанище, съобщава в. "Катимерини", предава БТА.

Гръцката приватизационна агенция съобщи, че консорциумът между Дойче инвест екуити партнърс (Deutsche Invest Equity Partners) заедно с клон на френската CMA-CGM, Търминал линк (Terminal Link SAS) и Белтера инвестмънтс (Belterra Investments) на Иван Савидис е предпочетеният кандидат за концесия на 67 процента от Солунското пристанище.

Дойче инвест екуити партнърс контролира 47 процента от консорциума, Търминал линк - 33 процента, а Белтера - оставащите 20 процента.

В следващите дни изпълнителният директор на CMA-CGM Борис Вензел и управляващият директор на Дойче инвест екуити партнърс Александър фон Мелентин са очаквани в Гърция, за да информират правителството и всички страни за плановете за пристанището.

Пининсюлар и ориентал стрийм (Peninsular and Oriental Stream), която е собственост на Дубай портс, остава като "резервен инвеститор", в случай че нещо се обърка с първоначално избрания кандидат, пише "Катимерини".

Съгласно изискванията инвеститорът, който ще поеме управлението на пристанището, се задължава да увеличи и количеството на обработваните товари. Концесионният договор, по който страна е и гръцката държава, е за 40 години и след като се подпише, трябва да мине през гръцкия парламент. След това трябва да последва изплащане на 232 милиона евро. Целият процес следва да завърши най-рано до края на годината.

В момента гръцката приватизационна агенция ТАИПЕД държи 74,27 на сто от акциите на пристанището, а след приватизацията ще продължи да държи 7,24 на сто от акционерния му капитал.

От 2010 година насам продажбата на гръцки активи е обвързана със спасителните програми за Гърция, по линия на които страната получава външно финансиране.