Според проучване на анализаторската компания Deloitte, 800 000 нискоквалифицирани работници във Великобритания вече са загубили работата си в резултат на автоматизацията на производството и въвеждането на ИИ. В същото време са създадени 3,5 млн. нови работни места, средното ниво на годишни заплати на които са $13 000 и повече, предаде kaldata.com.

Издания, пишещи по темата за научно-технически иновации, не могат да пренебрегнат темата за изкуствения интелект, крадящ работата на хората. Връзка между пазара и автоматизацията на производството наистина съществува, но тя не е толкова праволинейна, колкото изглежда. В действителност влиянието на ИИ върху броя на работните места — това е сложно явление с множество не до края сформирани фактори, пише Venture Beat.

Оптимистичните прогнози, като тези, които може да се направят въз основа на доклада на Deloitte, показват появата на нови възможности за работа. Това, което технологиите променят е начина на работа — безспорно. Но тези промени са в състояние да подобрят живота на човека и да отворят за него път към по-творческа и интелектуална дейност. ИИ освобождава служителя от работата, с която той не може да се справи сам: например за комуникация с клиентите.