Какво може да събере на едно място в горещия летен 16 септември млади и стари в центъра на София?
Разбира се, хубавата храна, народните танци и стрийт денс, както и закачката с една от любимите есенни дейности на поколения българи, а именно бъркането на лютеница. И всичко това в рамките на Фестивала на розовия домат.
На сцената на фестивала се изявяваха през целия ден изпълнителите от Blacky и Dance studio New eX, “Желязков денс груп”, лауреатите от Националния фестивал на клубовете за народни хора “Хоро се вие, извива”, както и изключителните музиканти от духов оркестър “Виво Монтана”.
Гостите на фестивала извиха и най-дългото Доматено хоро, което остави без дъх любителите на хубавата народна музика.
В рамките на празника бе организиран фермерски пазар с изобилие от най-добрите розови домати, произведени от 10 специално подбрани от МЕТРО производители на летния зеленчук.
17 ресторанта от третото издание на Sofia Restaurant Week се включиха в предизвикателството на МЕТРО да представят свои оригинални доматени рецепти, посветени на първия Фестивал на розовия домат на фотографска изложба.
Производителите на български розов домат са уверени, че тяхната продукция е вкусна и здравословна и поясниха защо – доматът е много нежен и ароматен, с тънка ципа, не е траен като предлаганите червени домати и трудно се транспортира и съхранява и по тази причина – бързо се реализира и не заседява в магазините.
За съжаление обаче, родните доматени производители все още не могат да намерят достоен пазар за тях, тъй като пазарът е залят от евтини чужди домати, които не отговарят нито по вкус, нито по качество на вкуса на българския потребител, но пък са на атрактивни цени.
Според Георги Гърневски, ръководител проект “Плодове и зеленчуци” на МЕТРО България, компанията развива успешно своята инициатива за подкрепа на българските земеделци и потребителите са изключително доволни.
Гости на фестивала бяха и организаторите на празника на чушката и домата - Куртово Конаре фест, който всеки септември привлича производители, хора на изкуството и любители на добрата храна в столицата на розовия домат - Куртово Конаре.
Антония Григорова, ултрамаратонец, успешно пробягала екстремната дистанция от връх Ком до нос Емине по билото на Стара планина, с подкрепата на хранителните продукти от МЕТРО България, вдъхнови участниците със своята енергия и вдъхновение.
Майсторът на Юнашката лютеница Ангел Ангелов даде възможност на гостите на фестивала да се включат в подготовката ѝ, както и да опитат от вкусния доматен продукт.
Въпреки че бе произведена 1,2 тона лютеница, в края на празника цялото количество бе опитано и изядено.
Родината на розовите домати е Южна Америка, като у нас те са пренесени едва през 19-и век. По-късно постепенно е селектиран български розов домат. През 2013 г. у нас е селектиран сортът “Розалина”, който е с тъмнорозов цвят, а един домат тежи средно 150-170 грама.