Данъчните отстъпки остават, но сроковете са променени

Който обяви в данъчната декларация освен облагаемите си доходи и такива, които не се облагат, може да си спести бъдещи ревизии.

Това съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров при старта на данъчната кампания за тази година.

В новите декларации вече може да се вписват и получени социални помощи, суми от продажба на имот или кола, от наследство, по завещание или дарение.

Бъчваров припомни, че отстъпката от 5% от данъка, когато доходите се обявяват онлайн, вече ще се ползва само ако документът се подаде до края на януари, а не до 31 март, както бе досега.

Променен е и размерът на отстъпката - тя може да бъде не повече от 500 лв. вместо досегашните 1000 лв. Има и още две условия - към датата на подаване на декларацията да няма задължения, за които има процедура по принудително събиране, а данъкът за довнасяне да е преведен по сметката на НАП до 31 януари.

Освен за онлайн деклариране и плащане, и тази година се полагат облекчения за деца. Единият от родителите може да намали данъка си с 20 лв. за едно дете и с 40 лв. за две. Млади семейства с ипотека могат да приспаднат от облагаемите си доходи и платените лихви по ипотеката, но само ако единият от съпрузите е под 35 години, а жилището е единствено, каза Бъчваров.

Екипът на НАП съветва плащането на налози да стане през ПОСтерминали в офисите на НАП или в интернет. Така се избягвало трупането на стотинки от лихви заради 48-часовото забавяне на банковия превод. Освен това преводът бил без такси.

Плащанията през устройство или онлайн са без такси, обясни Бъчваров. Той припомни, че има 5% отстъпка и за безкасово плащане на данъци. За да се ползва тя обаче, човек трябва да е получил всички доходи по банков път и поне 80% да са похарчени също безкасово.

Фирмите и самоосигуряващите се лица тази година подават справката за изплатените доходи до края на февруари вместо до 30 април.

За 10 дни от началото на годината досега вече били подадени 2000 декларации онлайн.