Учени работят над сорт, който да запазва по-дълго аромата

На пазара щели да се търсят по-неизвестни, но качествени вина

Нови и нетрадиционни тенденции за виното се появяват през 2018 г., твърдят експерти.

Като например кенчета като при бирата - така било по-удобно за охлаждане и консумация на плажа например. Кенчетата ще позволяват и да се купи вино в различни разфасовки.

Експерти очакват и обратен тренд - големи бутилки от по литър и нагоре. Причината - атрактивни са и могат да се споделят от по-голяма компания.

Друго нововъведение е добавяне на плодове. Макар това да се посреща нееднозначно, тъй като плодовите кубчета се нуждаят от обработка, за да издържат във виното.

Ценителите ще се обръщат и към по-непознатите марки, производители и сортове, твърдят Майк Десимоне и Джеф Йенсън, които “Форбс” определя като “световните винени момчета”. Те заедно с Кевин Зрей са автори на нова книга за червеното вино.

“Големите бутилки са във възход, особено за развлечение в дома или партита и в ресторантите”, отбелязва Десимоне.

Той очаква и увеличение на продажбите на висококачествени вина. Експертът наблюдава и все по-голям интерес към регионите и сортовете “извън кутията”. В английския език изразът се използва за обозначаване на предпочитания извън конвенционалните и познатите.

“Потребителите ще могат да намират все повече и по-рано неясни сортове като грузинския саперави или турския богазкере.

“Очакваме да видим увеличение на вината от по-малко известни, но традиционни винарски региони като Унгария, Хърватия, България и Грузия”, казва Йенсън.

Румъния и Украйна правят вино от BG грозде

Около 65% от сортовете грозде, които се отглеждат в Румъния, Украйна и Молдова, са български.

“Селекцията ни е по-добра от тяхната. Ние използваме друг материал, като европейската лоза например”, обясни пред “24 часа” Иван Пачев - директор на Института по лозарство и винарство в Плевен.

И допълва, че за създаването на качествен сорт грозде са нужни 15-20 години, след това още 6 години за изпитания.

У нас предстои два нови сорта - “Алиготе” и “Мискет отонел”, да се преборят за селекция. “Мискет отонел дава приятно балансирано вино. Алиготе също има много добри качества. Даваме двете предложения в сортовата комисия за утвърждаване”, обясни експертът.

От института ще работят и за подобряване на сортовете като “Каберне”, “Димят”, “Мерло”, които са т.нар. клонова селекция. Тя следи съдържанието на захари, киселини, големина на грозда и др. Панчев добави, че у нас вече има сортове, които издържат на ниски температури и болести. Това били десертно грозде, кайлъшки рубин, плевенска роса и др.

Те са подходящи за екологична продукция, при тях третирането с химикали е ограничено. Могат да се отглеждат на висока конструкция, така че да е по-лесно човек да работи по тях, тъй като при отглеждането на лозата има много ръчна работа.

Макар и сравнително нови, двата сорта - “Найден” и “Миро”, вече се радвали на голям интрес. Те са десертни, имат едро зърно, голям грозд. Подобни са на “Велика”, която също е вкусна и едра. Различава се от първите два по цвета - кожицата е почти виолетова, а тези с мъжки имена са розови.

За 2018 г. от института планират да представят в сортовата комисия два сорта винено грозде и два клонова селекция. “Работим по ароматния състав на вината и високоалкохолните напитки. Искаме да създадем такъв сорт и такова вино, което да запазва ароматите по-дълго”, обясни Пачев. Той припомни, че гроздето е силен антиоксидант и учените работят по съдържанието на ресвератрол.