След няколко дни трасето ще бъде пуснато

Пробито е алтернативното трасе, което заобикаля свлачището на пътя Смолян - Мадан в района на село Тикале. До няколко дни обходният маршрут ще бъде пуснат. Това установи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който извърши оглед на място в събота. Той беше придружен от зам.-областните управители на Смолян, от кмета Николай Мемелов и зам.-директорът на ВиК - Смолян.

“Строителството на новото обходно трасе върви с пълна сила. Работи се дори в събота и неделя при валежи от сняг в сложен горски терен”, коментира Йовев. Обходното трасе, дълго около километър, се уширява, заздравява се пътната основа, изграждат се системи за отводняване и обезопасителни съоръжения, за да може да се поеме трафикът на автомобили до 12 тона.

Работи се и по свлачището - специализирана техника изследва основата му и здравината на републиканския път под него, направено е пълно геоложко заснемане. Резултатите показват, че шосето в компрометирания участък не е засегнато от свлачищните процеси.

На този етап обаче не е възможно разчистване на падналите земни маси заради преовлажняването, което може да доведе до нови срутвания.