Европейският съюз да забрани износа на най-замърсяващите дизелови коли от една държава към друга, призова от Созопол министърът на екологията Нено Димов.

Реакцията му бе по повод решението на някои държави да спрат от движение дизеловите автомобили.

"Подобни забрани изкривяват пазара. Редно е, който ги предизвиква, да носи отговорност", заяви министърът.

Нено Димов участва в Созопол на изнесено заседание на парламентарната комисия по екология.

Според него се очаквало Източна Европа да бъде залята от коли на нафта.

"Когато в даден град забраниш да влиза някаква кола, цената й естествено пада, защото става наполовина използваема", обясни той. Обсъждането на тази тема щяла да започне ведна след като приключи европредседателството ни.

Предложението на България ще е да се въведе такова законодателство, което да задължи страните, създали проблема с подобни ограничения, да си носят и отговорността за решаване на възникналите впоследствие проблеми.

"Защото сега всъщност повишаването на данъците облага нашите граждани, които са потърпевши от нещо, случило се в други държави", каза Димов. Той отрече да се обсъжда увеличаване на налозите за над 15-годишните коли. Това важало за екотаксите, които ще се плащат еднократно при регистрация.

Междувременно се разбра, че в Созопол ще се изгражда сепариращ завод, който ще превръща в ток енергията от преработения боклук на депото.

Министър Ненов съобщи, че след края на сезона експертна комисия ще обсъди въвеждането на разделително събиране на отпадъците по плажовете и от следващата година то ще бъде нормативно уредено.