С 16% - до 1 лев на едро, поевтиняха доматите от открити площи през изминалата седмица в сравнение с предходната, показва бюлетинът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Оранжерийните домати обаче са поскъпнали със 7,4% до 1,60 лв. От зеленчуците по-сериозно увеличение има и при тиквичките - с 10,8% до 1,03 лв., и при зеления пипер - с 5,2% до 1,01 лв., докато червеният е поевтинял с 6,8% и струва 1,36 лв. С 18,6% е паднала цената на краставиците от открити площи до 92 стотинки, оранжерийните са 1,20 лв.
Много от плодовете обаче са поскъпнали. Най-голямо увеличение има при прасковите - с 13,9% до 1,39 лв.. и при пъпешите - с 10,8% до 1,13 лв. Дините вече са на цена 45 стотинки. За сметка на това гроздето и ябълките са поевтинели - съответно с 19,5% до 1,53 лв. и 7,7% до 1,20 лв.
Увеличение на цените има и при повечето меса. Каймата струва 4,60 лв. - с 2,2% повече от предходната седмица, с 2% - до 4,56 лв., са се вдигнали и малотрайните колбаси.
Всички млечни продукти обаче са с по-ниски цени. 125 г масло може да се купи за 2,26 лв., което е с 3% по-малко, с 2,2% по-евтино - 2,19 лв., е и сиренето с палма. Кравето сирене също е паднало до 5,90 лв., а кашкавалът - до 9,92 лв. Цената на прясното и киселото мляко остава без промяна.
Яйцата са паднали с 5% и се продават по 19 стотинки за брой. 1 кг брашно е на цена 80 стотинки - с 2,4% по-малко, лещата и зрелият фасул също са поевтинели. Поскъпване от 1% има при захарта в пакет от 1 кг, който сега струва 1,06 лв.