Компанията произвежда дрехи, които издържат и на студ и на киселина

Българска фирма шие работни облекла от 23 г. Асортиментът включва освен корпоративни униформи, така и студо- или киселинноустойчиви дрехи. Това разказва Евгения Панайотова, собственик на “Ева Комерс”.

Компанията има участие в два европейски консорциума. В “Стай Кул” в Англия участва в иновационен проект за производство на охлаждащи жилетки за работа при екстремно високи температури.

Вторият консорциум, в който се включва, е “Техшилд” в Кеймбридж. Там разработват проект за маслоустойчиви тъкани за облекла за нефтопреработвателната промишленост и екстремни спортове.

Панайотова завършва Техническия университет в София. “Инженерната специалност ми даде възможност за сбъдване на желанията да създавам и да виждам резултатите от своята работа”, казва тя. След това учи международни икономически отношения в УНСС.

Професионалната си кариера започва като конструктор във ВМЗ “Вл. Заимов” – Божурище. Определя опита си там като трамплин към по-нататъшното си развитие. През 1986 г. става производствено-технически директор в ЦКС “Кооператор” .

“Когато настъпи застой в развитието на предприятията и не се приемаха предложения за нови инвестиции и проекти, аз предприех мерки за създаване на собствен бизнес”, разказва Панайотова.

Направило ѝ впечатление, че в големите комплекси обслужващият персонал няма униформено облекло. И решава да направи колекции на работно униформено облекло. Така през 1995 г. регистрира фирма “Ева Комерс”.

Успява да събере екип от 50 висококвалифицирани шивачки. Докато работи по разширението на гамата от работни облекла, тя продължава с обучението и изучаването на европейски директиви, стандарти за безопасни и здравословни условия на труд и т.н.

През 2015 г. получава покана за участие в международен търг на ОМВ за работно облекло за 10 държави. За реализацията на този проект ѝ е необходимо сериозно финансиране.

“Тогава потърсих подкрепа от Fibank. Работила съм и с други финансови институции и искам откровено да изкажа своята благодарност и да отбележа високия професионализъм на ръководния екип на банката, както и за подкрепата, която получавам за осъществяване на прозводствената програма и инвестиционни намерения”, обяснява Панайотова.

През 2017 г. започва нов проект –производство на продукти за ИКЕА, което наложило разширяване на прозводствената база.

Бизнесдамата си спомня, че е имала среща със Стоян Бозвелийски - директор на дирекция “Кредитиране малък и среден бизнес” във Fibank.

“Разбирайки, че пазарът не може да чака завършването на нова база, което изисква минимум 2-3 години за построяване и въвеждане в експлоатация, банката предложи решение - в съществуваща база да се открият още 100-150 работни места”, казва предприемачката.

Искането за създаване на производствена база в Търговище било разгледано от Илия Комитов - директор на “Управление на активи”.

“С професионален подход, разбиращ сериозността на инвестиционния проект на “Ева Комерс”, даде възможност да стартираме разширяването на производствената база”, обяснява Панайотова.

Фирмата планира да открие представителство в Москва.

“Всеки пазар има различни изисквания и отговорности. Работното облекло е лично предпазно средство и изискванията за неговото производство са изключително високи. Спазваме условия и към спомагателните материали, които се използват, преди да се стигне до сертификация на работното облекло”, казва Панайотова.

Във фирмата работи конструктор модилиер, има организатор производство, технолози, хора, които отговарят за маркетинга, за различните пазари, има и отдел по качеството.

Работила съм и с други финансови институции и искам откровено да изкажа своята благодарност и да отбележа високия професионализъм на ръководния екип на Fibank, както и за подкрепата, която получавам за осъществяване на прозводствената програма и инвестиционни намерения.

Партнира си с Fibank, защото смята, че екипът на банката разбира кога пазарът не може да чака и е готов да предложи решения. Това потвърждава лоялността на банката към малкия и средния бизнес. Въпреки че кандидатствах като нов клиент, от банката предложиха изключително добри условия и възможности за финансиране за успешното реализиране на този проект. И с много бързи темпове разгледаха документите на фирмата, финансовите отчети и проекта и взеха решение за подкрепа на този проект и сключиха сделка за финансиране.

"Аз съм българка, смятам, че България е най-красивото място на света. Освен сантимента тук е и семейството ми. България трябва да бъде сред страните с по-висок стандарт на живот. Това може да стане, ако сме обединени и работим по създаване на силна, конкурентоспособна икономика. Да развиваме технологично производство, квалифицирана и високоплатена работна ръка", казва тя. 

За Евгения Панайотова успехът на компанията й е свързан с навлизането и трайно установяване на произвежданите защитни облекла на нашия, европейския и руския пазар. Марката “Ева Комерс” да се приема като гаранция за качество и сигурност на работещите в секторите енергетика, машиностроене,металургия и нефтопреработвателна промишленост и др. Да видя признанието за качеството ни от клиентите.