Новата програма за 260 млн. лв. фирмата представи на Деня на металурга

“Аурубис България 2022 г.” - така се нарича новата инвестиционна програма на втората по големина компания у нас. През следващите 4 години тя ще вложи

нови 260 млн.

лв. преки

инвестиции

в три основни направления - опазване на околната среда, ново технологично оборудване и инсталации и модернизиране на инфраструктурата на завода в Пирдоп на площ от 4,2 кв. км.

Това обявиха главният изпълнителен директор на групата “Аурубис” Юрген Шахлер и шефът на компанията в България Тим Курт в медодобивния завод в Пирдоп. Там във вторник беше отбелязан Денят на металурга, а причината тази година “Аурубис” да е домакин на празника е 60-годишнината на завода.

Официални

гости на

събитието бяха

вицепремиерът

Томислав

Дончев,

министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, посланикът на Германия у нас Херберт Заубер, шефът на агенцията за инвестиции Стамен Янев, депутати, ръководители на металургични и минни компании и на работодателски и синдикални организации.

“Радвам се на този специален ден - Деня на металурга, да съм на това специално място - говорим за най-мощния индустриален център на България,

един от

най-големите

данъкоплатци

Тук само за последните 10 години са инвестирани 1,2 млрд. лв. Компанията заема челно място и при инженерната мисъл и мениджмънта. Въпреки вярата ми в българската индустрия, когато говоря за нея, срещам скептични погледи. Индустрията заема почти 1/3 от БВП. Производството на мед е още по-впечатляващо - България е отговорна за

1% от световния

добив на меден

катод и близо 8%

от този в ЕС,

а при анодната мед делът е двоен”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

“Държавата трябва да пречи по-малко на индустрията, а на второ място - да помага по много начини. Цялата държавна администрация трябва да е в услуга на бизнеса - да няма излишни режими и хартия.

Най-ценната подкрепа обаче за мен е образованието и висшето образование, което трябва да произвежда добри инженери. Всяка професия заслужава уважение, да си металург обаче, е нещо специално – особено призвание е да работиш с метал”, каза вицепремиерът.

“Поздравявам за постигнатите резултати. “Аурубис” има не само лидерски позиции в производството на мед, които имат световни измерения, но фирмата е

пример и за

социално

отговорна

политика към

работещите,

която нашето министерство иска да вижда в повече предприятия. Тук имаме модерно производство, което не застрашава околната среда. Условията на труд не позволяват трудови злополуки - за последните 10 години те са намалели повече от 3 пъти”, обърна се Бисер Петков към домакините.

Рекордните 375 хил. тона аноди и 230 хил. тона катоди е произвел “Аурубис” през миналата 2017 г. Това съответства на 18% от анодите и 8% от катодите в Европа.

1,4 млн. тона е производството на меден концентрат за финансовата 2017-2018 г., катодната мед - 227 хил. тона, а сярната киселина - 1,340 млн. тона.

860 преки работни места осигурява “Аурубис”, както и още 2500 непреки. Компанията е отговорна за 9% от износа и 6% от вноса и е най-големият данъкоплатец в България.

Данни за металургичния сектор в страната представи председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия Антон Петров. По думите му

страната ни

произвежда и 6%

от оловото в ЕС

За 2017 г. са произведени 1 млн. тона стоманени продукти, над 100 хил. тона оловни сплави.

След инвестициите в металургичната компания КЦМ в Пловдив са произведени 74 хил. тона цинк. Продукцията на “София Мед” е рекордна - 72 хил. тона, а на “Алкомед” и “Етем България” - 100 хил. тона алуминиев прокат.

“Алкомед” завърши преди две седмици една от най-модерните линии за екструзия, а в момента тече инсталирането на студеновалцовъчен стан. “Етем” инвестира в профили за автомобилната индустрия и се превърна във водещ партньор на европейските автопредприятия”, допълни Петров.

Той обобщи, че продукцията в българската металургия за миналата година е общо над 10,6 млрд. лв., като

80% от тях са

за експорт

3,8 млрд. лв. е външнотърговският положителен баланс от индустрията, 17% от енергийното потребление в индустрията е в металургията, 9% - на природния газ. 1,1 млрд. лв. е добавената стойност, произведена в сектора, или 7,2% от общата в преработвателния сектор.

След официалната част гостите бяха поканени да обиколят завода. Направиха го и вицепремиерът Дончев и министър Бисер Петков.

На всички присъстващи “Аурубис” подари специално подготвена книга за

60-годишната

история на

завода в Пирдоп

Тя проследява пътя му от 1958 г., когато се е наричал МДК “Георги Дамянов”. Към нея беше добавена и юбилейна монета, специално изкована от Монетния двор.

В духа на съществуващата традиция и партньорството с университетите бяха връчени грамоти и парични награди на изявени студенти в учебната и практическа дейност от Химикотехнологичния и металургичен университет и Техническия университет в София.

Бе показан и филм за историята на металодобивния завод, режисиран от Десислава Тенекеджиева.

Рекордните 375 хил. тона аноди и 230 хил. тона катоди е произвел “Аурубис” през 2017 г.

СНИМКИ: БОБИ КИРИЛОВ

Рекордните 375 хил. тона аноди и 230 хил. тона катоди е произвел “Аурубис” през 2017 г.
Рекордните 375 хил. тона аноди и 230 хил. тона катоди е произвел “Аурубис” през 2017 г.
Вицепремиерът Томислав Дончев и изпълнителният директор на “Аурубис България” Тим Курт отправиха поздрави за Деня на металурга в медодобивния завод в Пирдоп.
Вицепремиерът Томислав Дончев и изпълнителният директор на “Аурубис България” Тим Курт отправиха поздрави за Деня на металурга в медодобивния завод в Пирдоп.