Правителството да предложи на Народното събрание да възложи на кабинета да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет - това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си, обяви на пресконференция заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БТА.

Предлага се още МС да предложи Народното събрание да разреши проектът за международен договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход "придобиване на нов тип боен самолет", одобрен с решение на Народното събрание, при условия на последваща ратификация.

В началото на ноември в Министерството на отбраната постъпиха оферти от три държави: от САЩ за нов F-16, от Швеция за „Грипен” и от Италия за втора ръка „Юрофайтър”.

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха в Министерския съвет доклад за резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов многоцелеви изтребител за ВВС.