Заради поскъпването на енергията за бизнеса ще има нова среща, но с премиера

Националният съвет за тристранно сътрудничество се събра извънредно във вторник, за да обсъди цените на тока за бизнеса след значителното поскъпване в края на миналата и началото на тази година.

В заседанието участваха АИКБ, КРИБ, БСК, КТ “Подкрепа”, КНСБ, както и половината кабинет - вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов, на труда Бисер Петков, шефовете на парламентарните комисии по икономика и енергетика Петър Кънев и Делян Добрев. Присъстваха и шефът на КЕВР Иван Иванов, както и тези на БЕХ, НЕК, ЕСО и енергийната борса.

Синдикатите и работодателите поискаха мерки от държавата, тъй като поскъпването на тока щяло да доведе до поскъпване на стоки и инфлация.

Иван Иванов обяви за спекулации твърденията, че токът за потребителите ще поскъпне с 15-20%. От КЕВР заявиха още, че дадените им вече правомощия са достатъчни, и отхвърлиха препоръките на синдикатите за увеличаването им.

Според Владислав Горанов енергийната борса работи успешно, но при нисколиквиден и плитък пазар потенциалните възможности за опити за манипулации били реални.

Той допълни, че има и някои регулаторни решения, които могат да облекчат работата на борсата. Те били свързани с ангажимент ЕРП-та да купуват през борсата, но в момента те нямали стимул да го правят. Горанов бил готов да обсъди конкретни предложения за подобряване на работата на енергийната борса.

Въглеродните квоти бяха друга тема, обсъдена от тристранката. Петкова увери, че не е спирано да се работи по въпроса. Тя изрази готовност да се дадат държавни помощи на индустрията за компенсиране на въглеродните емисии.

Енергийният министър заяви още, че във вторник е изпратила интегриран план до ЕК, който ще съответства на Енергийната стратегия на България до 2030 г. Основният акцент в плана е запазването на мощностите от въглищните централи.

В него е заложено и увеличаване на дела на възобновяемите ни енергийни източници в крайното брутно потребление до 25%.

След 3 часа дебати до конкретни решения как да се укроти цената на тока за бизнеса, за да няма поскъпване, не се стигна, затова синдикатите поискаха нова среща - този път с премиера Бойко Борисов.

А икономическият министър Караниколов обяви, че ще предложи влизането в сила на закона за горивата да се отложи с 6 месеца. Той трябваше да действа от 28 януари.

Пламен Димитров, КНСБ: Бизнесът не вдига заплати, заводи затварят

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Енергийната несигурност влияе негативно върху икономиката - предприятия затварят, има отказ от увеличение на заплати заради неяснотата на цените на електроенергията. Малки училища и болници също трябва да знаят как се движи цената на тока. Трябва да се даде възможност на КЕВР да се намесва в кризисни ситуации, а добавката “задължения към обществото” да се разглежда на три или шест месеца, а не веднъж годишно. Трябва да се осигури регулация на крайните цени на тока.

Васил Велев, АИКБ: Задава се инфлация

Васил Велев

Васил Велев

Парите, които трябва да платим за увеличение на заплатите, ще ги дадем за електропотреблението. Очаква се инфлация, а там, където цените на борсата не могат да бъдат прехвърлени върху стоките, ще има ограничаване на производството. Решенията на проблема са свързани с увеличаване на предлагането на тока на борсата, засилване на контрола на КЕВР за спекулации. БЕХ е в господстващо положение, защото 72% от свободния пазар се формират от трите дъщерни дружества на холдинга.

Теменужка Петкова: Държавата няма вина за цените на тока за индустрията

Шоковото поскъпване на цената на индустриалния ток не се дължи на лошо управление на държавната енергетика.

Според сравнение на средногодишните цени на свободния пазар на ток, изготвено от БЕХ, тези в България са най-ниски. У нас за 2018 г. цената за мегаватчас е 39,95 евро, докато в Германия, Гърция, Италия, Сърбия и Унгария варира между 45 и 61 евро.

Износът на ток от България през 2018 г. е 41%, което означава, че ликвидността е факт.