В понеделник Централната банка на Южна Корея също предприе спешна стъпка за намаляване на базовия си лихвен процент с 50 базисни пункта, за да ограничи негативния ефект от пандемията от коронавируса, като за пръв път в историята лихвата падна под 1%, предаде БНР.

Банката не беше предприемала подобно извънредно намаляване на лихвата от октомври 2008 г. насам, когато четвъртата по големина икономика в Азия беше засегната от световната финансова криза. Новият базов лихвен процент на ниво от 0,75% е най-ниският, откакто банката възприе настоящата система на парична политика през 1999 г.

Банката също така намали разходите по заемите за нейните програми за "евтини заеми", предназначени да гарантират, че по-малките компании ще имат лесен и евтин достъп до кредити.

Решението идва часове, след като Федералният резерв на САЩ намали спешно водещата си лихва почти до нула в опит да подкрепи американската икономика и финанси на фона на вирусната пандемия.

Ходът на Фед беше последван и от централните банки на Нова Зеландия и Япония, които също предприеха мерки за увеличаване на паричната стимулираща политика, като банките по цял свят глобалните централни банки "се гмурнаха надълбоко", за да се справят с потенциалните сериозни икономически проблеми, предизвикани от пандемията от коронавирус.