Токът за бита да поскъпне от 1 юли, но с малко, предлагат „Енерго-Про“ и ЕВН. ЧЕЗ настоява за повишаване на цената на нощната тарифа с 69,54%. В заявленията на всяко от дружествата има особености. Това става ясно от таблица, която за изработили експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране с предложенията на енергийните компании за промяна на цените от 1 юли. Какви заявления са внесли електроразпределителните и електроснабдителните дружества – виж в таблицата.

ЧЕЗ предлага цената на дневният ток да бъде увеличена с 1,48 на сто, но са поискали скок в цената на ползването на нощната тарифа. Увеличение на цените за достъп и пренос през мрежата на „ЧЕЗ Разпределение“ от 11,79 и от 9,31% са внесли от компанията.

От ЕВН предвижда 0,01% поскъпване на дневната тарифа и да не поскъпва нощната. При тях обаче цената да достъп до мрежата да бъде увеличена с 220,03%. Компанията настоява цена за достъп да се плаща за всички имоти и да е на база мощност, а не както е сега за пренесената електроенергия. Това се предлага от поне 15 години и бе известно като такса „електромер“. Мотивът е, че дружествата правят разходи за осигуряване на захранването на необитаем имот или вила, а тях ги плащат тези, които ползват ток. Компанията предлага преносът на електроенергията през мрежата да е с намалена с 13,81% цена.

„Енерго-Про“ предлага дневната и нощната тарифа да се увеличат с 0,39%. А мрежовите услуги - цена да достъп и пренос за домакинствата да бъдат увеличени с 2,79 и с 2,76%. Дружеството обаче предлага цената за достъп на небитовите клиенти да бъде увеличена с 115,96%.
Това предлагат електроразпределителните и електроснабдителните дружества, които ни доставят и продават тока до контакта.

Преди тях обаче е Електроенергийният системен оператор, който пренася електроенергията от централите до мрежата на енергото. Компанията е внесла заявление за увеличаване на цената за достъп до голямата мрежа с 29,27%, а за пренос – с 27,06 на сто.

Предложението на АЕЦ „Козлодуй“ е цената на техния ток за регулирания пазар да се увеличи с 3,08 на сто. НЕК пък внася заявление за поскъпване на електроенергията на вецовете й с близо 40%.

Заявление за цена от 139,55 лв. за мегаватчас е внесла и ТЕЦ „Марица-изток 2“, а ТЕЦ „Бобовдол“ предлага 108,6 лв. за мегаватчас. Тъй като цените са по-високи от микса електроенергии, който НЕК изкупува за продажба на регулирания пазар, двете централи остават извън него.

Какво ще бъде крайното решение на КЕВР ще стане ясно най-вероятно в последния ден на юни.