Финансовият министър Владислав Горанов е отказал да разговаря с туристическия бранш за намаляване на ДДС на 9%. Той влязъл на разговора в кабинета на премиера Бойко Борисов докато течал разговора, но не пожелал въобще да обсъжда темата, научи "24 часа".

Горанов припомнил на Борисов позицията си, че е против каквито и да било данъчни промени. Той отказал и да участва на снимките от кабинета на премиера.

Междувременно веднага след като от правителството обявиха, че са склонни да намалят ДДС за туризма на 9% от 1 януари 2021 г., лидерът на НФСБ Валери Симеонов е започнал срещи с парламентарната група на ГЕРБ. Неговото настояване било ДДС за туристическия бранш да се намали още от това лято. Такова било настояването и на представителите на хотелиерите и ресторантьорите на срещата с министър-председателя.

Борисов обаче пък твърдо държи на датата 1 януари 2021 г. Съгласил се обаче данъчната промяна да влезе в парламента в момента, а не в края на годината като жест на добра воля към бизнеса. И срещу поет ангажимент от тяхна страна за изсветлят бизнеса си. Туристическият бранш обеща и да направи своя браншова камара по подобие на тази на строителите.

Откога ще влезе в сила намаляването на ДДС за туризма и ще важи ли и за храни от първа необходимост би трябвало да стане ясно до края на деня.