1,530 млрд. лв. за блокове, 103 млн. - за частни къщи

Средствата за повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд в България, които ще бъдат получени по линия на бъдещия план за възстановяване и устойчивост, вече са разпределени. В момента се изготвят и критериите за кандидатстване. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова, която участва в онлайн дискусия с управителния съвет на Националното сдружение на общините и няколко министерства.

Планираните инвестиции за саниране са 3 млрд. лв., като 1,7 млрд. от тях са за жилищни сгради. В това число влизат 1,530 млрд. лв. за блокове и 103 млн. лв. - за частни къщи, каквито се отпускат за първи път.

С 417 млн. лв. ще се финансират публични здания, а над 282 млн. лв. са средствата за промишлени предприятия. 452 млн. се предвижда да се насочат за енергийно ефективно улично осветление, включително въвеждането на интелигентни системи за неговото управление, стана ясно още от дискусията.

С парите за жилищни блокове на практика се продължава националната програма за саниране, в която вече бяха инвестирани към 1,9 млрд. лв., с които се топлоизолират общо 2022 блока.

От отговорите на зам.-министър Деница Николова стана ясно, че на фокус ще бъдат чакащите проекти в Българската банка за развитие, както и тези в листите на чакащите по Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020 г.”. Става дума за над 3000 блока в страната, които вече са си регистрирали сдружения на собствениците, кандидатствали са и са одобрени, но парите в националната програма не са стигнали за тях. Собствениците на жилища в тези блокове също няма да доплатят нищо. Средствата по новия план ще стигнат за около 90% от проектите, но за остатъка се търсят пари от специален фонд.

За 282-та милиона лева за промишлени предприятия предимство ще имат по-големите, които са с по-голям сграден фонд, тъй като те ще имат най-голям ефект върху намаляване на вредните емисии.

Мерките, които ще се прилагат в публичния сграден фонд, ще се изпълняват в партньорство или самостоятелно от общините и секторните ведомства. 70% от ресурса от 417 млн. лв. е за публични административни сгради, а по 15% от него ще са за културна и спортна инфраструктура. Бенефициенти на парите за улично осветление ще са общините, като при тези проекти се допуска и публично-частно партньорство. Там предимство ще имат проекти, които предвиждат интелигентни системи за управление, видеонаблюдение и безжичен интернет.