Всички учители, изкарали коронавирус, с добавени 10 дни отпуск, за да се възстановят

Учениците от прогимназията и гимназията ще трябва задължително да носят маска и в часовете, когато се върнат в реална учебна среда.

Около тази позиция се обединиха министърът на образованието Красимир Вълчев, експерти, синдикални организации и директори на виртуално заседание вчера, посветено на това как ще се учи след 27 ноември. Тогава изтича обявеното дистанционно обучение за големите ученици.

Носенето на маски от 1-и до 4-и клас остава незадължително, но силно се препоръчва. Това съобщи за “24 часа” Диян Стаматов, директор на столичното 119-о СУ и шеф на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Продължаването на учебните занятия трябва да бъде с

локални

решения - това е

потвърдената

позиция

от вчера. Първо ще се произнесат областните и общинските щабове за борба с коронавируса, РЗИ и чак тогава ще се вземат решения от самите училища.

ДИЯН СТАМАТОВ
ДИЯН СТАМАТОВ

В колективния трудов договор ще бъде разписано всички учители и служители, които са прекарали COVID, да имат право на допълнителен платен отпуск от 10 дни, за да се възстановят напълно.

Този път бяхме много единни в позицията си. Министър Вълчев трябва да облече решенията на отрасловия съвет в специална заповед в следващите дни, обясни Диян Стаматов.

Преди дни министърът изпрати писмо до началниците на регионалните управления на образованието, в което се казва, че за учениците в начален етап и особено от

1-и клас се

препоръчва

да продължат

присъствено,

тъй като за тях обучението онлайн е непълноценно и трудно за реализиране. Ако все пак се върви към преминаване към дистанционно обучение на учениците от една или повече паралелки в начален етап, преди това трябва да се обмисли вариант с разделянето им на групи - всяка паралелка да учи на две смени. Това обаче предполага полудневна организация на учебния ден и наличие на свободни класни стаи.

По възможност едни и същи ученици да не остават у дома за повече от 2 седмици, а при връщане към присъствено обучение то също да бъде поне за 2 седмици. При силно влошена или влошаваща се епидемична ситуация са наложителни изключения, пише още в писмото.

В общия случай от МОН препоръчват формулата онлайн занятията да са със срок от 2 седмици.

Педагози предлагат различни варианти. Хибридният е

половината клас

седмица да учи

присъствено, другата - у дома, а после децата да се сменят.

5-и, 8-и и 12-и клас учат една седмица, останалите деца в училището - през следващата, е също сред вариантите. Всяко училище е различно и ще намери своя начин да пази учениците и педагозите си. 1200 от 2400 училища засега не се били сблъсквали с коронавируса.

Междувременно щабът в Пловдив реши от понеделник поетапно учениците от 5-и до 12-и клас в областта да се върнат в класните стаи. Всеки директор трябва да изготви график за присъствено и неприсъствено обучение до Коледа. Подготвителният клас в езиковите гимназии е много важен, затова идеята е учениците от него да са максимално в присъствена форма.