Поредна година курортното селище Кранево посреща активния туристически сезон с разбита инфраструктура. „През последните 4 години, въпреки сериозния ни принос в бюджета на община Балчик, оттам не е направено нищо. Проблем на селото е цялата инфрастуктура, няма нито една здрава улица” - каза кметът, четвърти мандат, Румен Николов.

„Около 300 000-400 000 лв. на година внасяме от курортна такса. Пред м.г. заради пандемията беше около 200 000 лв., защото някои хотели не отвориха. Само тази такса е достатъчна да се издържаме като самостоятелно село. Тук не включвам приходите от местните данъци и всякакви такси – около 1,2 млн. лв.” – добавя той. „Община Балчик от години наред е била като мащеха за Кранево” – смята Николов. Въпреки това, Кранево не смята да се отделя като самостоятелна община, защото няма достатъчно административен и финансов капацитет за това, но ще си търси правата – категоричен е той.

„Искаме част от нашите пари да се връщат при нас” – заявяват жителите на селото, както и бизнесмените от туристическия бранш. В Кранево очакват приличен сезон, през м.г. е бил на 80 процента от лятото на 2019 г.

Около 1200 души живеят постоянно в село Кранево, но по регистрация са около 700 – казва кметът. „При официално регистрирани легла – около 14 000, които са категоризирани, и още около 4000 некатегоризирани, като сложим и гостите в събота и неделя, през лятото курортното селище набъбва до около 20 000 души” –добавя Николов.