Русия твърди, че американски астронавт е пробила дупка в Международната космическа станция през 2018 г., за да принуди по-ранното връщане на Земята поради психологическа криза. Сега НАСА отвърна на руските обвинения, пише „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Руската информационна агенция ТАСС се позовава на свои източници от Роскосмос, които твърдят, че имало множество дупки, пробити от някой, който не е запознат с дизайна на модула и без необходимата помощ, за да се осигури точно пробиване в условията на ниска гравитация.

Руските експерти твърдят още, че астронавтът на НАСА Серена Ауньон-Шанселор е направила дупката, след образуването на съсирек в яремната ѝ вена*, който е трябвало да лекува сама, което води до „остра психологическа криза“.

НАСА не коментира медицински въпроси, но оспори твърдението, описвайки астронавта като изключително уважавана и с безценен принос.

През август 2018 г. астронавтите се втурнаха да поправят дупка, която се появи във външната стена на капсулата „Союз“ в орбиталната лаборатория. Произходът ѝ беше и все още е загадка, въпреки широко разпространените спекулации и обвинения от всички страни.

През август 2018 г. астронавтите се втурнаха да поправят дупка, която се появи във външната стена на капсулата „Союз“

в орбиталната лаборатория. Произходът ѝ беше и все още е загадка, въпреки широко разпространените спекулации и обвинения от всички страни.

Смята се, че последният доклад може да бъде опит от страна на Роскосмос да отхвърли обвиненията на НАСА, че пристигането на руския научен модул, предизвика въртене на МКС през юли.

В отговор на последните обвинения, Бил Нелсън, ръководител на НАСА, публикува в Туитър: „Напълно подкрепям Серена“.

Руската космическа агенция проведе разследване на дупката през 2019 г. и състави досие за инцидента, но заявиха, че няма да разкрият своите констатации.

Кръглата дупка в корпуса на руската капсула „Союз“, когато се присъедини към МКС, беше предмет на заглавия и спекулации в продължение на месеци.

Твърденията за причината включват неуспешна ремонтна работа от инженер на Земята, проблеми в производството и саботаж.

Дупката в руския космически кораб „Союз“, прикрепена към станцията, е забелязана на 30 август 2018 г., три месеца след като за първи път „Союз“ се е прикрепил към МКС, след като екипажът е забелязал намаляване на въздушното налягане, което е накарало астронавтите да се втурнат да открият причината.

Само дни преди завръщането си на Земята, космонавтите издържаха изтощителното излизане в космоса, което продължи почти осем часа, за да изследва дупката. Екипажът открива 2-милиметрова дупка, която причинява изтичането, и я запушва с епоксидна смола и марля.

НАСА твърди, че астронавтите на борда никога не са били застрашени от задушаване поради наличието на космическия кораб „спасителна лодка“, който е прикрепен към станцията, за да осигури връщане на Земята.

По-късно изображенията и по-нататъшното разследване разкриха, че дупката е направена отвътре,

което изключи космическите отломки като причина за появата ѝ. Сергей Прокопиев и още двама астронавти, Серена Ауньон-Шанселор от НАСА и Александър Герст от Европейската космическа агенция, бяха на борда на МКС, когато беше открита дупката.

Обвинението срещу Ауньон-Шанселор е направено в статия, публикувана от ТАСС, която твърди, че „развенчава“ 12 неща, които Америка твърди за руската космическа агенция. Съобщава се, че не е възможно щетите да настъпят на Земята, тъй като корабът никога няма да премине тестове за вакуумна камера, от съществено значение, за да бъде готов и одобрен за полет.

След това в статията се обсъжда психичното здраве на Ауньон-Шанселор, което предполага, че тя е предприела драстични действия, за да „ускори завръщането си на Земята“. В статията се поменава, че видеокамерата на кръстопътя на руския и американския сегмент „мистериозно“ е спряла да работи по това време и че

американските астронавти са отказали да преминат полиграф.

Източници от Роскосмос споделили пред ТАСС, че руските астронавти са направили полиграф и добавиха, че на агенцията не е било разрешено да изследва инструментите на МКС за наличие на останки от метални стърготини.

Изявлението, изпратено от НАСА в отговор на твърденията, е относително лишено от подробности и не назовава специално Ауньон-Шанселор, като пише: „За да защити личния им живот, агенцията няма да обсъжда медицинска информация относно членовете на екипажа“.