За печалба не може да говори, проблемът с липсата на кадри ставал трагичен – смятат от бранша

Летният сезон по Северното Черноморие започна по-късно и ще завърши около 15 септември – казват браншовици. „Участвахме в протеста на бранша във Варна. За Добрич не предвиждаме засега масово събиране. В зависимост от това как се развиват Ковид-вълната и мерките на правителството, ако има желание, можем да организираме в Добрич протест на колеги от Добричка област, но засега изчакваме“ – каза Димитър Димитров, председател на Регионалната браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

„Някои от колегите вече са започнали да зазимяват обектите, за които е имало по-малко резервации“ – добави той. Сезонът е по-добър от миналогодишния, собственици на хотели и ресторанти предполагат, че ще завършат на нула, за разлика от предишния, когато се отчетоха загуби.

„Предстои да правим анализа. Най-много ни притеснява скъпата електроенергия, която от 75 лв. стигна до 450 лв. за мегават. Това оскъпява туристическите услуги и може да ги направи непродаваеми. За предварително записване за следващата година, каквато беше обичайната практика, и дума не може да става. Ще разчитаме на Министерството на туризма в следващия кабинет, за да видим какъв ще е бюджетът за следващата година, за да преценим какви промоции да предлагаме“, каза още Димитров.

По Северното Черноморие най-многобройни това лято бяха българските и румънските туристи. Германците са били много малко.

„Другият голям проблем е липсата на кадри. Тази година имаше случаи, когато четирима работници в кухня обслужваха 700-800 туристи, при положение, че допреди 2-3 години за 1000 гости работеха около 60 души. Това се отразява на качеството, но все пак издържахме това лято“, посочи Димитров. Според него, проблемът вече не е трагичен, а плачевен.

„Ако ни удари сериозна пандемична вълна и, ако няма мерки, които да ни подкрепят навреме и адекватно, много колеги догодина може и да не отворят обектите си“ – чертае перспективата Димитров. Той прогнозира още, че немалко ресторанти и заведения в Добрич и областта при евентуално следващо затваряне ще „окапят“, буквално

„Ние като бранш се опитваме да го решим чрез съвместни действия с бюрата по труда, с професионалните гимназии, с подпомагане на центрове за обучения, но засега не успяваме. Ние ги обучаваме, подготвяме ги професионално, после те вземат документа си и отиват в чужбина. Трябва най-после да започне да действа някакъв механизъм, който да задържа обучените кадри за определено време да работят в България“, добави Димитров.